ISSN 1651-6737

den 16 augusti 2002

  A picture named Segway.jpgI dag fick jag mail från Segway. Det var inga nyheter direkt. Mest reklam. En Segway Human Transporter vill jag gärna ha. Fast så mycket som 80000 kronor vet jag inte om jag är beredd att betala för den. Med tiden borde de sjunka i pris. Det är väl på massmarknaden de tjänar mest pengar.

 

  Heureka! Min flytt av domännamn från joker.com till godaddy.com har lyckats. Det var tredje gången gillt. Joker är omständiga att ha att göra med.

 

  Att gå från att vara ett bra företag till att vara ett enastående företag handlar inte om att göra en snabb revolution eller ett stort ögonblick då allting vänder. Det handlar om helt andra saker.

I korthet är det bland annat dessa saker som krävs: 

* Rätt personer. Bort med dem som inte passar och ersätt dem med de bästa som går att få tag på. Rätt man på rätt plats.

* En organisationsidé som förenklat beskriver en komplex värld och som enar, organiserar och leder alla beslut. 

* Att man slutar att göra allt som inte är en del av organisationsidén. 

* Hårt arbete mot ett långsiktigt mål. Det finns inga genvägar.

Det framkommer också att det inte är någon fördel att ha en förgrundsfigur som gärna syns i media. Fokus ska ligga på företagets prestationer, inte någon enskild persons. Detta är lite av vad som står i en artikel (i Fast Company) av Jim Collins. Jim Collins har skrivit boken Good to Great, som handlar om just vad som kännetecknar företag som går från medelmåtta till storhet.

Good to Great

 

  Här är en översättning av fem och ett halvt knäppt förslag för att uppmuntra bra idéer inom ett företag. De är tagna från en artikel i Fast Company.

Knäppa förslag 1: Anställ personer som är långsamma på att lära sig företagets seder och bruk. Folk som är dumma eller envisa på ett speciellt sätt, som undviker eller struntar i hur "saker ska göras inom företaget". Omge dessa personer med sådana som lär sig snabbt och som förstår och kan stödja deras kreativa idéer.

Knäppa förslag 1,5: Anställ personer som får dig att känna dig obekväm, även sådana som du ogillar. När du har anställt personer som orsakar obehag, lyssna noga på deras idéer.

Knäppa förslag 2: Anställ personer som du (antagligen) inte behöver. Intervjua och anställ ibland intressanta eller annorlunda människor med kunskaper som ditt företag inte behöver för tillfället, och kanske aldrig kommer att behöva. Fråga dem sedan hur de kan hjälpa er. Du kan bli förvånad.

Knäppa förslag 3: Använd anställningsintervjuer för att få nya idéer, inte bara för att träffa jobbkandidater. Anställningsintervjuer är ett dåligt sätt att välja personal. Däremot finns det fördelar med dem: De ger ett tillfälle att lära sig någonting nytt. Ge jobbsökande problem som du inte kan lösa. Lyssna så mycket som möjligt. Tala så lite som möjligt.

Knäppa förslag 4: Uppmuntra anställda att strunta i överordnade och medarbetare. Anställ trotsande utbölingar. I stället för att lära nykomlingar företagets historia och arbetssätt, låt nykomlingarna lära de gamla rävarna hur man ska tänka och agera. Uppmuntra folk att driva dig till vansinne genom att göra vad de tror är rätt i stället för vad de är tillsagda att göra.

Knäppa förslag 5: Leta reda på glada människor och låt dem slåss. Om du vill ha förnyelse behöver du optimistiska människor som vet hur man kämpar. Undvik konflikter i början av den kreativa processen, men uppmuntra folk att slåss om idéer i övergångsstadierna.


Fresh start 2002: Weird ideas that work

 

  Här är en annan bra artikel från Fast Company. Den handlar om kreativitet och innehåller många bra tankar. Michael Ray är lärare vid en handelshögskola i Stanford och huvudperson i artikeln. Här är ett utdrag:

Another way that Ray recommends cultivating personal creativity is by noticing and celebrating it whenever it occurs. That's where journal entries come in -- and why Ray encourages his students to share with the class their experiences dealing with a particular live-with. "I'm suggesting that people notice their creative moments throughout their whole life," he says. "Whenever you're dealing with a situation in a way that's better, you notice it. I tell people, 'Don't just pay attention to something when it happens -- pay attention to it afterward too.' That way, the next time that you're in a similar situation, or in a more difficult situation, you can say, 'Let me try this and see what happens.' It's all about being conscious, about being aware of what's happening to you." It's a technique that Ray himself uses. "It's no surprise that I'm not fully liberated with all of my creativity," he admits. "One of the issues that I have to work on all the time is that I always tend to dwell on problems.

Recently in class, I didn't get to everything that I had wanted to do, and at the end of the class, I was just berating myself. I went home and told my wife, Sarah, that there had been a glitch in class, and she said, 'I don't want to hear about that. Tell me 10 good things that happened today, and then you can tell me about the glitch.' By the time I finished telling her about the 10 good things, I didn't care whether I talked about the glitch. It's that kind of recognition and celebration of creativity that increases the probability that it will happen again."

Kontentan av citatet är att man ska komma ihåg bra saker som händer. Inta bara just när de händer utan även efteråt.

The most creative man in Silicon Valley

 

  "Framgångsrika företag hatar förändringar". I Fast Company finns det en läsvärd artikel om förändring och hur viktigt det är att inte fastna i gamla spår, inte ens om de för tillfället leder till framgång. Rätt som det är kommer någon mindre och snabbare och springer förbi därför att de ser vart utvecklingen är på väg eller borde vara på väg.

Artikelförfattarens råd är att man, både som företag och individ, ska låta förändring ske utan att försöka stoppa den. Följa med strömmen och anpassa sig till den. Det finns företag som är bra på förändring och där förändring är en del av företagskulturen. Microsoft är ett sådant exempel. IBM är också bra på det.

Survival is not enough

 

  Hjärnan behöver syre. Ju mer syre hjärnan får desto bättre fungerar den. Syre kommer till hjärnan med blodet. Om man ökar blodflödet blir man, åtminstone tillfälligt, "smartare".

Hur ökar man blodflödet i hjärnan? Om jag inte visste bättre hade jag gissat att man andas djupt. Det är en början men det räcker inte med det. När kroppen inte tillförs nytt syre tolkar den det som att syrebrist är nära förestående. För att klara av en kortare syrebrist pumpar kroppen in extra mycket blod i hjärnan och därmed även syre. Om man håller andan tillförs hjärnan extra syre alltså. Några djupa andetag för att tillföra kroppen mer syre, följda av andhållning, tillför hjärnan mer syre och får den att fungera bättre.

I "
The Einstein Factor" berättar Win Wenger om bland annat detta. Han rekommenderar att man tillbringar så mycket tid man kan i en simbassäng och håller andan. Det går förstås bra att bara hålla andan var som helst, men det är roligare att göra det när man dyker. En stund varje dag ger en långvarig effekt på hjärnan och tankeförmågan. Han betonar dock att man inte bör göra detta utan att först ha konsulterat en doktor som konstaterar att man är fullt frisk (precis som man måste göra när man ska ta dykarcertifikat).

Bland annat syrebrist orsakar att celler i hjärnan dör. Det sker naturligt. Med kraftigare syretillförsel till hjärnan kan man bromsa den processen och till och med stoppa den helt.

Det har gjorts vetenskapliga undersökningar som visar att intelligensen (IQ) stiger om man håller andan.

 

August 2002
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Jul   Sep


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.