ISSN 1651-6737

den 5 december 2002

  Det finns många resurser på nätet för den som tycker om friluftsliv. För en del är det kanske oväntat att man kan hitta hela böcker för friluftsliv i pdf-format på Försvarsmaktens hemsida. Där finns Handbok i överlevnad och Vintersoldat. Framför allt överlevnadsboken tycker jag är bra. Den innehåller mycket sådant som alla som vistas i naturen bör känna till och den är ett bra gratis alternativ till exempelvis Uteliv och The SAS survival handbook.

Jag misstänker att Lars Fält som har skrivit Uteliv har ett finger med i Handbok i överlevnad i och med att han har varit chef för försvarets överlevnadsskola. The SAS Survival handbook är betydligt mer omfattande, men för de flesta svenskar är friluftsliv i ökenklimat eller subtropiska klimat inte så intressant.

Rocky Mountain survival group har en mycket omfattande överlevnadsguide med allt från "city survival" och "financial survival" till "farming & gardening" och "rural survival".

Den som är intresserad av bergsklättring kan också hitta en del bra information. Tidigare hade försvaret sin Utbildningsreglemente för firning och klättring på nätet men den tycks de ha tagit bort. I stället finns US Ranger Handbook som har ett kapitel om klättring. De har förstås också en överlevnadsdel värd att läsa.

En annan bra resurs för utemänniskor är Utsidan. De har bland annat ett väldigt städat och trevligt diskussionsforum där man hittar information om det mesta som har med uteliv och utrustning att göra.

 

  Jag resonerade lite kring kroppsspråk och huruvida det är rätt eller fel att försöka använda ett kroppsspråk som framhäver en önskad bild av sig själv i förrgår.

Sedan dess har jag läst vidare i boken Teach yourself body language och inser allt mer att min uppfattning är att det inte borde vara fel. Boken tar i kapitlet "appearance & physique" bland annat upp klädsel, smink, hygien och fysik som saker vi använder för att styra bilden av oss själva inför andra.

Vi är inte till hundra procent födda till att vara en viss person. Eftersom så stor del av vår personlighet är saker som har med utseende att göra kan vi byta personlighet nästan som vi byter skjortor (!). Varför skulle det vara mer fel att tänka på hur vi rör huvudet, står eller går, än att klä oss på ett visst sätt eller använda smink? Om vi sätter oss i mitten av en bar, vända mot baren, därför att vi vet att sannolikheten är störst att få träffa intressanta/intresserade människor där, är det väl inte fel? Om vi använder ögon, händer, huvud, fötter och resten av kroppen på ett sätt som stödjer vår bild av oss själva är det väl inte heller fel?

Fel tycker jag att det är om man gör något av detta i avsikt att föra någon bakom ljuset. Med ett tydligt kroppsspråk kan vi i stället hjälpa människor omkring oss att förstå oss och att få en riktig bild av oss. Ett sätt att bli bättre på det är att lära sig om kroppsspråk genom att till exempel läsa böcker.

 

  Företaget Cogmed har utvecklat ett datorspel för behandling av barn med ADHD. I en första klinisk studie med 15 barn har det givit goda resultat på koncentrationsförmågan. Tanken är att spelet ska vara receptbelagt och ordineras av läkare. I artikeln i Ny Teknik står det ingenting om ifall spelet har någon långsiktig effekt eller om den är övergående.

Cogmed: Datorspel blir medicin till ADHD-barn

 

December 2002
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Nov   Jan


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.