ISSN 1651-6737

den 9 december 2002

  Den som skickar ett meddelande via e-post kan begära att få ett läskvitto, exempelvis genom att använda en tjänst som ReadNotify.

Mottagaren får sällan veta att mycket av det som händer med meddelandet loggas och skickas till avsändaren. När meddelandet öppnas, hur länge det blir läst, om det blir vidarebefordrat eller publicerat på Internet, var läsaren befinner sig (ungefär) och en del annat. Det spelar ingen roll om den vanliga funktionen för att skicka läskvitton, i till exempel Outlook, är avstängd. Den här använder andra tekniker.

Jag tycker att det är självklart att man som mottagare av meddelandet ska avgöra vem som får veta vad om sina vanor. Det går att köpa tilläggsprogram (Outlook Survival Kit eller Watch Your Back) som förändrar meddelandet innan det når Outlook så att kvitton inte skickas iväg. Det borde ingå som en funktion i alla e-postprogram. Många vet säkert inte ens om hur det förhåller sig och då är det inte lätt att skydda sig.

Hur kan man vara säker på att inte spam-företag använder tjänster som ReadNotify för att hålla reda på vilka e-postadresser som är levande?

Snart får vi börja akta oss för lillebror också. ;-)

 

  I lördags fick jag tre nya böcker som jag hade beställt. Samtliga verkar mycket spännande. Två handlar om intuition (Cracking the intuition code och Powerhunch! Living an intuitive life) och en om att lära sig rita samtidigt som man lär sig att använda höger hjärnhalva (The new drawing on the right side of the brain).

Alla tre böckerna har fått Amazon.com.

 

  Del två av boken Teach yourself body language handlar om kroppsspråk i olika sammanhang.

Kroppsspråk är liksom alla andra språk inte universellt. Att man förstår kroppsspråk i Sverige betyder inte automatiskt att man vet vad som gäller på alla andra ställen.

En gest som för oss betyder någonting positivt, kan uppfattas som djupt kränkande i andra världsändar, och tvärt om. Här är vi vana vid att passa tider. Det är inte någon global självklarhet att man är försenad om man inte kommer i tid. Även de enklaste kroppsrörelser kan ha olika betydelser. För oss betyder det nej om man skakar på huvudet. På vissa platser betyder det ja om man gör det.

I affärssammanhang kan det vara helt avgörande om man förstår kroppsspråk i olika kulturer. I förhandlingssituationer är det också en fördel om man kan tolka kroppsspråk. Munnen kan säga en sak och kroppen en annan. Ofta är det kroppen som talar sanning.

I förhandlingssituationer är det vanligt att parterna sitter på olika sidor av ett bord. Det uppmuntrar till kamp och tävling. Om man i stället sätter sig på samma sida uppmuntras samarbete. Lika viktigt är det hur man sitter vid till exempel anställningsintervjuer. Bäst är det ofta att sitta i vinkel mot varandra vid ett hörn av ett bord.

Trots sina knappt 190 sidor är boken mycket innehållsrik med information av värde för de flesta som inte har läst om kroppsspråk tidigare. Det finns mängder av övningar i boken. Syftet är att lära ut kroppsspråk på ett praktiskt sätt så att kunskaperna sitter kvar längre.

 

December 2002
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Nov   Jan


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.