ISSN 1651-6737

den 14 mars 2003

  Peter skickade en länk som han i sin tur hade fått sig tillsänd av Laurent Bossavit. Det är en artikel som handlar om människor som läser mycket.

America's Biggest Readers

Om Jules Arens och John Jordans två respektive tre böcker per vecka ligger inom räckhåll så känns det inte som om Mary Alice Hornes 13 och Harriet Klausners 20 böcker per vecka gör det. Harriet Klausner har skrivit över 4100 recensioner på Amazon.com.

1000 lästa böcker per år är verkligen mycket. Jag känner mig nöjd med de jämförelsevis få böcker jag läste förra året och det är bara en bråkdel så många.

Kristin Mueller var redan som "ettagluttare" snabbläsare. Som 25-åring läser hon fem böcker per vecka. Howard Stephen Berg hade världsrekordet i snabbläsning på den tiden då det var något man kunde vara bäst på i Guinness rekordbok. Han kan läsa 80 sidor i minuten. Det är mer än vad jag hinner bläddra på en minut.

Flera av personerna i artikeln tycks ha problem att hitta tillräckligt att läsa. Mitt problem är det omvända. Min "eftersläpning " är ungefär ett halvår och ökar.

 

  Fenomen.

I går när jag gick förbi vår närmaste mataffär kände jag värmestrålning på högerkinden. Jag gick ungefär en meter från butiksväggen som är gjord av tegelsten och det kändes som när man står en bit ifrån en öppen eld. Eftersom jag först trodde att kroppen spelade mig ett spratt vände jag mig så att jag hade vänster sida mot väggen och då kände jag strålningen mot den kinden i stället.

Det verkade inte rimligt att värmeutstrålningen från ett hus skulle vara så stark så jag bad Cattis ställa sig med sidan mot väggen och frågade om hon kände någonting. Det gjorde hon inte så det var väl bara jag som var tokig.

 

  En bild som heter BokInfluence.jpgFör några dagar sedan beställde jag Influence: The psychology of persuasion av Robert B. Cialdini. Eftersom jag läste Influence - Science and practice och tyckte att det var en av de bättre böcker jag har läst hoppas jag att den här boken är nästan lika bra.

En bild som heter BokAliceIUnderlandet.jpgSamtidigt med Influence beställde jag Alice i Underlandet; Alice i Spegellandet. 100 kronor för bägge tycker jag är ett fynd.

 

  Flow-skapande och flow-hämmande.

När det gäller förtroliga möten kan nivån både på utmaningarna och skickligheten växa sig mycket höga. På så sätt har samspelet med andra människor mycket av det som är karaktäristiskt för flowaktiviteter och de kräver förvisso en ordnad investering av psykisk energi. När vi däremot är ensamma och inte har någonting att göra finns det ingen anledning att koncentrera sig, och det som händer då är att sinnet börjar förlora sin koncentration och snabbt hittar någonting att oroa sig över.

Det står också att kroniskt depressiva och personer med ätstörningar upplever samma sinnestillstånd som friska människor så länge som de har sällskap och gör något som kräver koncentration. När de blir ensamma och sysslolösa kommer de depressiva tankarna.

En annan sak jag läste i morse är att bilkörning är en sysselsättning som ger vissa människor flowupplevelser. Jag tycker om att köra bil så länge som jag får göra det på mina villkor.

Att skriva är en sysselsättning som ofta ger mig flowupplevelser. Det har ett tydligt mål och kräver koncentration.

Förmodligen har jag tänkt en hel del på flow sedan jag läste Flow: The psychology of optimal experience för nu när jag tänker tillbaka på tiden sedan dess kan jag se ett antal saker som inte höjde kvalitén på mitt liv och som jag har slutat göra. Jag har inte slutat göra dem medvetet.

Tidigare kunde jag göra saker bara för att "de skulle göras", utan någon tanke på om de gav mig någonting. Jag är mer restriktiv med vad jag tar på mig nu. Det kan vara okej att göra saker för andras skull, men en del saker tillför nästan inte någonting för vare sig mig eller någon annan och dem kan jag likaväl låta bli att göra.

Böckerna om flow verkar krypa in i det omedvetna och påverka hur jag ser på saker omkring mig och vad jag gör. Även mitt sätt att skriva har påverkats. Jag har fokuserat ännu mer på att skriva för min egen skull och mindre på hur det kan uppfattas av andra. Det är själviskt men Enkelriktat kom till av just själviska anledningar.

 

March 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Feb   Apr


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.