ISSN 1651-6737

den 25 april 2003

  Tjatande vitvaror.

Pär Ström skriver att Italienska vitvarutillverkaren Merloni ska börja tillverka en serie vitvaror som kommer att hålla ordning på sina ägare. Produkterna kommer att vara utrustade med RFID-läsare.

I Pärs exempel kan kylskåpet säga:

Ät din jordgubbsyoughurt innan den går ut i morgon!

Tvättmaskinen kan säga:

Du har stoppat in den ena delen av ditt jumperset, det är bäst att tvätta båda delar tillsammans!

eller

Du har blandat ylle och siden. Det är bäst att ladda med bara ylle eller bara siden!

Läs mer i Merlonis pressmeddelande eller börja prenumerera på Pär Ströms utmärkta månadsbrev Den digitala revolutionen (gratis).

Merloni: household appliances that can think and talk to other things

 

  Produktutvecklade tidningsställ.

När jag skrev om gratistidningarnas tidningsutdelare för några veckor sedan fick jag glada tillrop från Klipspringer och Håkan Waara som också tyckte att det vore trevligt om utdelarnas arbetsbeskrivningar utökades lite.

Metro har vidareutvecklat sina "tidningsställ" lite sedan dess. De har försett dem med en sorts västar med en plastficka på magen och ryggen. I den sätter de löpsedeln för tidningen. På den höjden är det lättare att se dem. Ett alternativ hade kunnat vara att göra de fasta tidningsställen lite högre.

 

  Dyslektiker har inte problem med att läsa alla ord. Det är främst ord som inte går att visualisera som ställer till problem. Att, eller, men, den och så vidare.

När de läser en mening bygger dyslektiker ihop meningarna visuellt, men när de kommer till ett ord som antingen är okänt eller svårt att visualisera, skapar det förvirring och ordet ersätts av något odefinierbart i den "bild" som byggs av meningen.

Jag har just börjat läsa The gift of dyslexia och den verkar intressant. Författaren, Ronald D. Davis, är själv dyslektiker och hade stora problem med läsning som barn.

I boken beskrivs hur en dyslektiker läser på ungefär följande sätt:

Den bruna hästen hoppade över stenmuren och sprang genom beteshagen.

Meningen inleds med ordet "den" som är svårt att visualisera. Det blir en tom platshållare i den bild läsaren bygger upp och det desorienterar honom. Han ökar koncentrationen, säger ordet "den" och fortsätter. "Bruna" är en färg som går att visualisera och blir ett brunt fält i bilden. "Hästen" är också lätt att visualisera och den blir nu brun i bilden. "Hoppar" går att visualisera och gör att hästen på bilden står med bakbenen på marken och frambenen i luften. Ordet "över" gör att även hästens bakben befinner sig i luften. "Stenmuren" blir en mur av sten och hästen befinner sig i luften ovanför den. "Och" är svårt att visualisera och blir en ny platshållare samtidigt som det ökar desorienteringen för läsaren så att att gränsen för förvirring nås. Eftersom han är förvirrad är det troligt att han glömmer att säga ordet "och" eller kanske att han byter ut det mot "en" eller något annat ord. För att komma vidare försöker han koncentrera sig ännu mer och då ställer dyslexin till ännu mer skada. Ordet "sprang" får ingen koppling till bilden av hästen utan han ser sig själv springa i en helt fristående bild. I förvirringen kanske han säger "springer" i stället för "sprang". "Genom" kanske blir ersatt av ett annat liknande visualiserbart ord som inte går att koppla till någon av bilderna.

Så fortsätter det och läsaren blir snabbt desorienterad och förvirrad. Om man läser på det sättet kan jag förstå att det lätt blir väldigt rörigt och att läsning blir ett stort handikapp.

 

April 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Mar   May


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.