ISSN 1651-6737

den 13 maj 2003

  Marcia Emery skriver i Powerhunch! att vi kan nå vår intuition genom att anropa den och be om hjälp. Ungefär samma sak står det i Cracking the intuition code.

Jag ställer frågor till mig själv ibland när jag behöver komma ihåg något eller om jag vill lösa ett problem. Beronde på vad det gäller kan det ta olika lång tid innan svaret kommer och svaret kan komma lite när som helst i helt fel sammanhang. Ofta händer det när jag sitter i möten att lösningen på problem dyker upp.

Av det lilla jag har hunnit läsa i Powerhunch! finns det än så länge ingenting som motsäger det jag tror om intuition, att det är hjärnans mestadels omedvetna bearbetning och analys av vår samlade kunskap och information. Inget hokus pokus alltså. Att anropa den på samma sätt som ett minne verkar därför inte heller orimligt. Jag är inte ens säker på att jag ser en stor skillnad mellan det vi kallar intuition/superlogik och återkallning av minnen eller undermedveten problemlösning. För min del kan det lika gärna vara olika tillämpningar av samma process. Likheterna mellan intuition och image streaming, som beskrivs i The Einstein factor, är också stora.

Även exemplen på hur intuition har använts och hur image streaming har använts påminner om varandra. I The Einstein factor beskrivs hur en man med hjälp av image streaming fick veta att något var fel med hans frus bil. Han hindrade henne från att använda den och kunde konstatera att ett däck var svårt skadat och på väg att explodera. I Powerhunch! tog en kvinna sin bil till en verkstad på grund av en obehagskänsla. Det visade sig att någon hade mixtrat med motorn så att den hade kunnat börja brinna.

 

May 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Apr   Jun


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.