ISSN 1651-6737

den 26 maj 2003

  Emmy efter att ha tittat på Madicken, återberättat av Cattis:

Emmy: - Kunde Madicken flyga med sitt paraply?

Cattis, som börjar förstå vart det är på väg: - Eh, nej det kunde hon inte. Hon kunde ha dött!

Emmy: - Var är mitt paraply?

 

  En fil med namnet VackrasteTunnelbaneutsiktenLiten.jpgDet här måste vara en av de vackraste utsikterna från Stockholms tunnelbana. Bilden gör den inte rättvisa på något sätt. Den är tagen med en dålig kamera (mobiltelefon) genom ett tonat fönster.

Jag ser den varje morgon och kväll. Det är lika vackert oavsett väder.

 

  Under det senaste året har jag sett en del av IBM:s såväl hårdaru- som mjukvarulösningar. Det har gjort mig allt mer imponerad av deras lösningar och allt mindre imponerad av deras förmåga att marknadsföra dem. De har många väl beprövade och genomtänka produkter inom vitt skilda områden. Jag undrar varför jag inte har hört talas om dem tidigare. Flera av dem har de bara nämnt i förbigående vid presentationer av helt andra saker än dem jag fastnade för.

Ett område jag har tittat extra på är olika samarbets- och kunskapshanteringslösningar. Lotus Sametime och Lotus Quickplace är några. I dag fick jag höra talas om SkillTap.

Skilltap ingår i IBM Community Tools Broadcast Suite och är ett verktyg för att dela kunskap. Det går till så att alla användare inom exempelvis ett företag går med i grupper som behandlar olika kunskaps- och intresseområden. Som medlem i en sådan grupp får man alla förfrågningar inom gruppens område som andra medlemmar i gruppen ställer. Kan man svara finns det möjlighet att göra det. Vill man ställa egna frågor går det bra.

På det här sättet skapar man virtuella kunskapsgrupper som är lätt tillgängliga för alla som vill vara med. Kommunikationen i SkillTap (mellan frågeställare och eventuella "svarare") sker via Lotus Sametime. Man skulle kunna tänka sig att det fanns liknande funktioner i MSN Messenger eller ICQ, men där är kanske risken stor att man översvämmas av frågor som medlem, i och med att antalet användare är så enormt stort.

Jag fick intrycket att SkillTap än så länge befinner sig i utvärderingsstadiet och inte finns till försäljning. Det låter oerhört intressant och jag ser det som en potentiell "mördarapplikation" inom många, framför allt större, företag.

Bland andra intressanta produkter från IBM finns nya IBM iSeries (tidigare AS/400) servrar. De verkar vara mycket kompetenta och skalbara samt har en intressant prissättning för växande företag.

För mig har IBM alltid förknippats med stora kostsamma lösningar för stora företag. Efter att ha sett mer av dem har jag börjat ändra uppfattning. De har lösningar som passar nog så bra för mindre företag också. Kanske är det just deras uppfattade storlek som gör att de inte har nått fram till mig i sin marknadsföring.

 

  Scalado har en intressant produkt för visning och zoomning av bilder i exempelvis mobiltelefoner.

De flesta som har wappat med GPRS vet nog att bilder kan ta sin tid att hämta. Med Imagezoom går det snabbare. I telefonen kommer man till att börja med att se en "tumnagel" av den riktiga bilden. I den kan man zooma sig ner och titta på detaljer i valda delar. Det påminner om Biglandscapes navigeringssystem för webbsidor.

I och med att man zoomar in den del man vill se detaljerna av, och inte behöver läsa in hela bilden, blir det en bråkdel så mycket data att överföra. I ett exempel på Scalados hemsida blir den överförda datamängden i en bildzoomning 8,6 kilobyte av en bild som i full storlek är 4,28 megabyte. Hämtningstiden för den zommade bilden är 2 sekunder med ett modem med 56,6 kilobit/sekund överföringshastighet.

Det låter väldigt lovande. Det som behövs på serversidan är serverprogramvaran Fotoserve och i telefonen behöver man installera ett litet klientprogram som heter Fotozoom.

Scalado hoppas att någon av mobiltelefonoperatörerna ska nappa på idén att tillhandahålla tjänster med hjälp av Fotoserve. Det hoppas jag också. Jag skulle exempelvis kunna tänka mig att använda Gula Sidornas kartor i mobiltelefonen på det här sättet.

 

May 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Apr   Jun


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.