ISSN 1651-6737

den 1 juni 2003

  I morse vaknade jag med en komplett husplan i huvudet. Jag vet inte varför för jag har inte planerat att bygga något hus.

Jag kladdade ner den på ett papper för att inte glömma bort den om jag någon gång behöver den. Den har flera lösningar som jag är lite stolt över därför att jag tycker att de är ganska smarta. Det är inte ett vackert hus, men det vore nog ganska trevligt att bo i.

Huset har ett plan utan källare och det är ungefär 20 meter långt och 10 meter brett. Utmed ena långsidan (södersidan) ligger arbetsrum, vardagsrum och "bibliotek" (ett rum för lugn och ro). Utmed andra långsidan ligger fyra sovrum, kök och två badrum samt ingångshall.

De två "avdelningarna" (dag- och natt-) är åtskilda av en korridor som går tvärs igenom hela huset, på längden, med en dörr i varje ände (bra för snabbvädring). En finess med korridoren, är att det blir en extra ljudisolering från "dagsidan" där de mer ljudliga aktiviteterna äger rum.

Köket och ena badummet ligger på var sin sida av ingångshallen mitt i huset på baksidan. Det blir nära från alla sovrum och vardagsrum. Det andra badrummet ligger i ena änden av huset.

Husets tak är rakt men lutar med den lägre änden i nattsidan och den högre i dagsidan. Utmed dagsidan kommer det att vara fönster från golv till tak. Det blir alltså väldigt ljust och varmt där av solen. På nattsidan är det ett fönster av normalstorlek i varje rum. Eftersom det är åt norr blir det jämförelsevis svalt och mörkt där på sommaren. Takhöjden i vardagsrum, bibliotek och arbetsrum är mellan 2,5 och 4 meter. Golven är genomgående slipad och lackad furu.

Från vardagsrummet är det stora öppningsbara glasdörrar mot trädgården och en stor öppning mot hallen. Det är också stora öppningar med skjutdörrar mellan vardagsrum och bibliotek och arbetsrum så att det går att öppna och få det som ett stort rum som är 20 meter långt och 5 meter brett.

På baksidan av huset, nattsidan, är det tall- eller ekskog och huset står i en svag sluttning med utsikt över ängar eller åkrar. Huset ligger ganska avsides utan stora vägar i närheten.

Framväggen på huset vara välvd för att ge det en trevlig form, ungefär som ett öga som tittar mot solen med skogen som "ögonbryn".

Emmy sa något i dag som gav mig en idé till för huset. Hon sa att hon inte tycker om "stjärnhuset" i äpplen. Då kom jag på att man skulle kunna sätta stora fönster i taket på vardagsrummet och kalla det för just stjärnhuset.

Eftersom jag läser Powerhunch! har jag funderat mycket över varför jag fick denna "uppenbarelse". Om jag skulle gå efter boken kanske det är min intuition som säger någonting. Om den i så fall menar att jag faktiskt skulle bygga ett eget hus vet jag inte.

Det är ett väldigt härligt hus som jag säkert hade trivts bra i. Jag gillar konceptet med en natt- och en dagsida.

 

June 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
May   Jul


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.