ISSN 1651-6737

den 8 juni 2003

  Erik Stattin kommenterar fenomenet "livsloggar".

DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency), USA:s försvarsdepartementets forsknings- och utvecklingsorganisation, försöker inom projektet LifeLog göra vanliga bärbara PC, handdatorer och liknande till värdefulla krigsverktyg för soldater.

Tanken med LifeLog är att lagra alla, för soldaten, betydelsefulla händelser i en databas som kan användas för att dra lärdomar för framtida liknande händelser. I korthet. Egentligen är det mycket mer än så.

LifeLog har likheter med Microsofts MyLifeBits. MyLifeBits har dock ingenting med krig att göra utan är mer vad man skulle kunna kalla ett koncept för självbiografi i multimediaformat. Både MyLifeBits och LifeLog har Memex (som presidentrådgivare Vannevar Bush beskrev så tidigt som 1945) som förebild.

Wired skriver om LifeLog att det är ett "allseende, ultra-inkräktande spionprogram". Som med det mesta går det att använda för både goda och onda syften. Wired har även en artikel där man jämför Bush-administrationen med Sauron, i Sagan om ringen-trilogin, med tanke på deras förslag om ett "total information awareness system" som ska hålla reda på allt som invånarna gör.

GlobalSecurity.org har lagt ut en artikel av Michael J. Sniffen på The Associated Press. Artikeln inleds på följande sätt:

Coming to you soon from the Pentagon: the diary to end all diaries--a multimedia, digital record of everywhere you go and everything you see, hear, read, say, and touch.

Pär Ström skriver passande nog också om bland annat LifeLog i sitt senaste DDR (Den Digitala Revolutionen). Han berättar även om företaget Applied Digital Solutions som har utvecklat en RFID-krets (VeriChip) som ska opereras in i människor och som identifierar dem när de besöker bankomater, checkar in på flygplatser och så. Applied Digital Solutions åker runt med en buss som utför dessa operationer. Föranmälan kan göras här med 50 USD rabatt för de 100000 första intresserade.

På liknande sätt gör man redan i dag med exempelvis hästar. För att kunna identifiera dem opererar man in små chip i nacken på dem. Jag vet det eftersom Cattis utför dessa ingrepp på sina och andras hästar. Varje chip har en unik kod som kan läsas av med en särskild läsare som förs över nacken på hästen. Koden finns även i hästens pass (jo, hästar behöver pass för att kunna flyttas mellan länder) så att man som köpare kan vara säker på att man får rätt häst. De skulle även kunna användas vid tävlingar för att säkerställa att det är rätt hästar som tävlar. Ett problem med de chip som opereras in i hästar, är att de kan vandra runt i kroppen och vara svåra att hitta.

Applied Digital Solutions har också utvecklat en GPS-navigator (personal location device) som det är meningen att man ska operera in i människor. Bland exemplen på användningsområden nämns att hålla reda på barnen och att bevaka partnerns förehavanden när han arbetar övertid.

 

June 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
May   Jul


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.