ISSN 1651-6737

den 18 juni 2003

  Jag läste ett lustigt citat på mymarkup.net:

Luckily there is one simple thing we bloggers can do to show our support for independents like Google, Technorati, and the various homebrew search engines that have been popping up lately. All it takes is a file called robots.txt in your root-level directory containing these two lines:

User-agent: MSNBOT
Disallow: /

Det är Maciej Ceglowski som har skrivit detta apropå att Microsoft har planer på att bygga en supersökmaskin som ska konkurrera med Google. Min fundering är för vems skull man ska hindra en sökmaskin från att indexera sina sidor.

Blir Google och alla andra sökmaskiner bättre för att det försvåras för exempelvis Microsoft att bygga en? Relativt Microsoft förblir de väl möjligen bättre, men i övrigt kan jag inte tro det.

Blir det bättre för dem som använder sökmaskinerna? Tveksamt. Varför ska exempelvis jag försvåra för någon att hitta sidor som jag lägger ut på nätet? De får välja själva vilken väg de tar till den information de söker. Råkar det vara Microsoft som står bakom får det väl vara så.

Om nu Microsoft lyckas bygga en supersökmaskin, vilket jag har hört rykten om i flera år, så är alla vi användare av sökmaskiner de första som ska gratuleras. Google lär inte stå vid sidan och titta på medan Microsoft försöker bräda dem. Det är klart att de kommer att ställa sig på tå för att ge dem en ordentlig match och det gynnar också oss användare.

Vad vore Google om det inte fanns några andra sökmaskiner? Jag har svårt att tro att de skulle tillhandahålla en tjänst av den kaliber de nu gör om de inte verkade i konkurrens med andra.

Vill man hindra någon från att nå sin sida om han kommer från "fel ställe" borde det gå att göra ett skript som tittar på referer-informationen och lägger ut ett meddelande som: "Eftersom du kommer hit via Megasofts sökmaskin vill vi inte ha med dig att göra. Ta ditt pick och stick."

 

  Citat från Powerhunch!:

Commit your "to do" lists to paper so you can empty your head of all the mental "to do" lists you carry around.

Det är ett bra tips. De få gånger jag har svårt att sova är det därför att jag ligger och tänker på någonting. Det kan vara något jag vill komma ihåg eller en idé. Oavsett vilket brukar jag skriva ner dem eller, vilket jag oftast gör, spela in dem på ett fickminne (då slipper jag tända lampan).

När jag har berättat så mycket jag kan om idén kan jag släppa den eftersom jag vet att den är sparad. Ibland kommer jag på mer detaljer efter en stund och då måste jag "lasta av" mig dem också innan jag kan sova. Jag tror inte att dessa detaljer hade kommit fram om jag inte först hade gjort mig av med de första tankarna. (Det är nog ungefär så image streaming fungerar.)

Vänster hjärnhalva kan hålla omkring sju saker i minnet. Om man skriver ner de sju saker som finns där kan man lagra sju nya saker och eventuellt hamnar de saker man skrev ner i långtidsminnet i höger hjärnhalva i stället. 

Likadant gör jag på jobbet. I stället för att försöka hålla saker i huvudet skriver jag ner dem. Då kan jag koncentrera mig på det jag borde.

Det är som en sorts mental delegering. Från hjärna till papper, fickminne eller dator.

 

  ... och djupa dalar.

Allt går i vågor. Årets fölsäsong har varit en riktig vågdal för Cattis. Flera föl har dött vid födslarna och flera av mammorna blev väldigt medtagna och vissa sjuka i samband med det.

Strax efter 3 i natt ringde Cattis och bad mig att lämna Emmy på dagis i dag. Hon var på väg till ett hästsjukhus i Strömsholm med mamman till det föl som dog senast. Hon hade fått blodförgiftning och var i akut behov av vård. Vid 06.30 ringde hon igen. Då var mamman avlämnad och Cattis på väg tillbaka till Stockholm. Strax efter 8 talade jag med henne ytterligare en gång. Då hade de ringt från sjukhuset och sagt att de måste avliva mamman.

Det är väldigt sorgligt när det blir så. Trots allt arbete Cattis hade lagt ner under natten gick det ändå alldeles på tok till slut.

Alla tidigare år har det gått i stort sett problemfritt vid fölningarna, men i år verkar det helt upp-och-nervänt. Det är inte bara Cattis som har råkat illa ut. Flera av hennes kollegor på andra stuterier har råkat ungefär lika illa ut och de veterinärer hon har talat med har inga förklaringar. "Himla otur" är ungefär vad de säger.

För några månader sedan frågade jag Cattis om hon inte lika gärna kunde spara alla pengar hon lägger på hästförsäkringar och betala själv om det skulle hända något, vilket det ju aldrig brukade göra. Hon sa att det skulle aldrig gå för det räcker om ett sto blir riktigt sjukt under fölningen så skulle det bli väldigt dyrt.

Vi slutade tala (i telefon) när representanter från hennes försäkringsbolag kom och skulle göra ett rutinbesök i stallet. Under deras besök samma dag dog det första fölet och efter det har det nog varit ytterligare tre stycken av hennes och något av gäststonas föl som inte klarade sig.

En fil med namnet SolandeBebis.jpgDet är nästan som om det var för att visa mig hur viktigt det är att vara försäkrad som allt detta hände.

Som tur är har inte alla årets fölningar gått illa. Fem friska föl har det blivit och det är fortfarande ett par kvar innan säsongen är slut.

 

June 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
May   Jul


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.