ISSN 1651-6737

den 30 juli 2003

  I Newsweek från 10:e juni förra året finns det en artikel om Stephen Wolfram och Dean Kamen.

Dean Kamen är bland annat känd för att ha uppfunnit Segway Human Transporter, men har även uppfunnit insulinpumpar, en rullstol och en del andra läkemedelsrelaterade produkter. Stephen Wolfram har bland annat skrivit ett datorprogram som heter Mathematica och som har en miljon användare och en bok som heter A new kind of science. Boken handlar om att mycket enkla regler kan generera extremt komplicerade resultat.

Bägge har blivit mycket rika på sina idéer. Bägge hade också problem med skolan. Wolfram var förvånad över hur lite Eton, internatskolan utanför London, bidrog till den vetenskapliga kunskap han hade samlat på sig själv. Kamen hamnade på kant med sina lärare när han påpekade att hans "felaktiga" svar på deras frågor egentligen inte var felaktiga. (När han exempelvis blev ombedd att ta ut det ord som inte hörde hemma bland de andra av add, subtract, multiply och increase, valde Kamen "add" eftersom de andra bestod av sju bokstäver.)

Framför allt Dean Kamen verkar vara extremt kreativ och han har haft kommersiella framgångar med ett antal av sina uppfinningar. Han har liknats vid Thomas Alva Edison. Det vore intressant att veta hur de båda liknar och skiljer sig från de stora män som profileras i In the mind´s eye.

 

  Allt är ett.

Världen är en helhet. Livet är en helhet. Om jag har ett dåligt jobb blir livet jobbigt, även om resten är bra. Om jag har ett dåligt privatliv är livet jobbigt, även om jobbet är bra. Om en del av familjen inte fungerar som den borde, fungerar inte familjen bra. Om någon del av ett företag fungerar dåligt, fungerar inte företaget bra.

Det är sant att en kedja inte är starkare än sin svagaste länk. Den kan inte heller bli starkare än sin starkaste länk. Livet är som en stor kedja där alla delar hänger ihop. Genom att ständigt förstärka de svagaste länkarna får man en starkare kedja.

 

July 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Jun   Aug


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.