ISSN 1651-6737

den 9 oktober 2003

  Skickavidare.nu.

Jag tror att det finns plats för dem som vill glädja andra och för dem som vill glädjas. I går råkade jag helt oväntat ut för detta och fick en idé.

Idén är en webbplats. På webbplatsen kan alla som vill ge bort saker. Små eller stora. Sådant man inte behöver eller bara vill ge bort ändå. Privatpersoner kan göra det. Företag kan göra det. Det enda kravet på den som ger bort något, är att det inte ska krävas någon gentjänst.

De saker som skänks bort måste förstås ha mottagare. Därför kan den som vill anmäla sitt intresse för de saker som skänks bort. Principen först till kvarn gäller. Eftersom det inte är meningen att en person ska kunna vara först med intresseanmälan för alla saker, ska det finnas en begränsning för hur ofta man kan anmäla sitt intresse. Det krav som ställs på den som tar emot något, är att han eller hon lovar att hjälpa någon som behöver det när han eller hon kan.

Den som har sett filmen Pay it forward känner kanske igen idén. Den som får hjälp hjälper någon annan som hjälper en tredje och så vidare. Det blir en god cirkel. Jag tror att det kan fungera.

Snyggt och smart utformad kan nog webbplatsen få ganska många nyfikna besökare som ser möjligheten att få något de vill ha. För den som ger är belöningen helt enkelt att få hjälpa andra. Att påverka andras liv genom snällhet. Samma sak gäller de företag som ger. De får möjlighet att visa att de kan ge utan motprestation. Ett flygbolag skulle kunna ge bort lediga flygplatser på flyg de ändå inte kan fylla. Biografer kan ge bort biobiljetter till matinéföreställningar på måndagar då de ändå inte får utsålt. Många gåvor skulle inte kosta givaren något, men ge mottagaren desto mer. Gamla datorer kan göra rätt mottagare glad samtidigt som de besparar givaren en tur till soptippen.

Lite av det här har jag sett på Aktieguiden också. En gav till exempel bort nya minidiscar, en annan CCD-band inklusive bandspelare att spela dem med. Det finns fler exempel därifrån där privatpersoner och företag har givit betydligt större och dyrare saker utan att kräva något tillbaka. På Aktieguiden är medlemmarna generellt sett väldigt frikostiga med kunskap. Det finns många duktiga analytiker där som delar med sig av sina fina analyser. Hela Aktieguiden drivs med hjälp av en frivillig medlemsavgift som massor av vänliga människor har valt att betala.

Som jag skrev inledningsvis, "råkade jag ut för" en oväntad gåva, från en person jag aldrig har träffat, i går. Jag blev mycket gladare än vad jag hade trott att jag skulle bli. Det var inte storleken på gåvan, utan bara det faktum att någon bestämde sig för att ge bort något till en främling utan att be om en motprestation.

Jag råkade ut för en liknande sak tidigare i år. Då var det en läsare som hörde av sig och erbjöd mig kursmaterial för personlig utveckling. Fakta om hur minnet och hjärnan fungerar, inlärning, kreativitet och ett häfte med kloka citat som han själv har sammanställt. Han hade läst om mitt intresse för dessa saker och drev ett utbildningsföretag med inriktning på detta och kontaktade mig. Det var också alldeles oväntat på samma sätt som gårdagens gåva.

Under den tid Enkelriktat har funnits, har jag fått fler råd och tips från vänliga läsare än vad jag kan räkna.

Exemplen visar att detta redan förekommer och enligt min uppfattning även att det fungerar.

Skicka vidare.

 

October 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Sep   Nov


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.