ISSN 1651-6737

den 16 oktober 2003

  Min insändare om K9 är med i senaste numret (nummer 12, 2003) av Mikrodatorn.

Jag såg era debattinlägg på temat skräppost. Jag får ganska mycket skräppost och har under åren provat olika strategier. Fram till nyligen var den mest effektiva att dela ut personaliga e-postadresser till alla som jag vill ha e-post från. När det kom skräp till en sådan adress kunde jag enkelt ta bort den och, eventuellt, lägga upp en ny.

I början av sommaren blev jag föreslagen att prova ett filter som heter K9 (K9 uttalas som "canine" på engelska och betyder "hundliknande"). Det fungerar med bland annat Outlook. Innan du börjar använda programmet måste du "lära det" vad som är skräp och vad som är riktig post. Det kan göras på flera sätt. Ett är att helt enkelt spara brev från Outlook i en av två mappar på hårddisken: Spam och Good. Ju fler du sparar desto mer lär sig K9 om vad du uppfattar som skräp respektive nyttig e-post. Varje brev gås igenom av programmet, och alla ord i rubrik-, meddelande- och avsändarfält läggs i en statistikdatabas.

Statistikdatabasen innehåller information om hur ofta orden förekommer i bra respektive dåliga brev. När det kommer ett nytt brev jämförs innehållet med statistikdatabasen och en kvalificerad gissning görs av om det är bra eller skräp. Är det skräp får det en särskild flagga i rubriken. Med hjälp av den flaggan kan man använda ett filter som lägger det i en särskild mapp i Outlook.

När ett brev kategoriseras fel av K9 kan du kategorisera om det. Då lär sig K9 till nästa gång hur du vill hantera liknande brev. Det blir således skickligare ju längre det används. Det finns möjlighet att lägga upp listor med villkor som går vid sidan av filtret. Exempelvis om en specifik avsändare alltid ska hanteras som skräpavsändare och därmed få sina meddelande bortsorterade, eller tvärt om.

Sedan installationen har K9 filtrerat omkring 8000 brev i min inkorg. Träffsäkerheten, inklusive inlärningsperioden, har nu nått 99,6 procent. 4 brev av 1000 sorteras alltså fel. Träffsäkerheten stiger fortfarande. Mätt från mitten av juli är den omkring 99,8 procent.

En fördel med K9, jämfört med många "kollektiva" lösningar, är att det lär sig dina preferenser. Det kan till exempel hända att du är intresserad av sådant som andra skulle klassificera som skräp, eller tvärt om. K9 hanterar det. Flera i min bekantskapskrets har också installerat programmet nu. Hittills är alla mycket nöjda. De som bara får riktiga brev på svenska uppnår en ännu högre träffsäkerhet än de som även får riktiga brev på engelska.

Förvånande nog är K9 gratis. Det finns fritt tillgängligt på http://www.keir.net/k9.html.

Om alla använde K9 skulle det inte finnas en marknad för e-postadresser.

Bo Nordlin har kommenterat texten:

Jag använder K9 på min privata e-postadress. Jag har inte kommit upp riktigt lika högt som Niklas Johansson i träffsäkerhet, i mitt fall ligger den på 98,1 procent. Hittills har inte ett enda önskat meddelande klassificerats som skräp av programmet, vilket är en av de allra viktigaste egenskaperna.

Sedan jag skrev insändaren har träffsäkerheten ökat till 99,8 procent från start och 99,9 de senaste månaderna. Mängden skräppost har också ökat kraftigt. Nu får jag omkring 300 stycken per dygn och det ökar fortfarande.

 

October 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Sep   Nov


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.