ISSN 1651-6737

den 5 december 2003

  En fil med namnet FyraIRad.jpgEmmy och jag spelade några omgångar "fyra i rad". Vi bytte färg ibland:

Jag: - Jaha, vilken färg vill du ha nu?

Emmy: - Ähmm ... jag ska ha några av dina och du ska ha några av mina.

 

  När jag läser om Jorn Barger och hans frånvaro på nätet, börjar jag undra om vi inte ställer lite höga krav på dem som skriver på webben. Det måste vara tillåtet att göra ett uppehåll, eller att sluta skriva, utan att tala om det i förväg. I Jorn Bargers fall fanns det andra orsaker att oroa sig också, men det visade sig tydligen vara onödigt.

Det är dock skönt att veta att Hemmapappan kommer tillbaka under hösten:

Hemmapappans Bravader ... ligger på is, på grund av omständigheter utom Pappans kontroll (antingen har servern kraschat, eller så har den helt upphört att existera). Hav förtröstan - en komplett backup finnes, och HPB kommer att återuppstå i annan form till hösten.

Det står inget om vilken höst. Förhoppningsvis innan Malte har flyttat hemifrån. :-)

 

  Peter skriver om en bok särskilt utformad för snabbläsning.

Boken heter A timeless way of building och är skriven av Christopher Alexander. Jag klipper in Peters citat från bokens läsinstruktion:

I have arranged each chapter in such a way that you can read the whole chapter in a couple of minutes, simply by reading the headlines which are in italics. If you read the beginning and end of every chapter, and the italic headlines that lie between them, turning the pages almost as fast as you can, you will be able to get the overall structure of the book in less than an hour.

Paul R. Scheele har i sin The photoreading whole mind system gjort andra typer av anpassningar för att boken ska vara snabbläst. Det finns olika "rutter" beroende på hur lång tid man vill lägga på att läsa den. Med olika rutter får man läsa olika mycket, det vill säga den som tar en snabb rutt får läsa färre detaljer. Rutterna är markerade på olika sätt i marginalen på varje sida.

Jag har funderat över möjligheten att göra innehållsförteckningar med korta beskrivningar av varje kapitel, så att man kan få en bra övergripande bild av ämnet redan när man läser dem. Utöver detta tycker jag att kapitelrubriker ska vara utformade så att de beskriver vad kapitlen handlar om. Det låter självklart och borde vara självklart. Jonas Söderström skriver om det i Att skriva för webben, en bok jag återkommer till emellanåt. Där finns en hel del värt att tänka på för den som skriver mycket eller lite.

 

December 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Nov   Jan


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.