ISSN 1651-6737

den 1 januari 2004

  En fil med namnet BokVemSnoddeOsten.jpgVem snodde Osten?

Metaforer kan vara kraftfulla verktyg. Ost används som metafor för vad vi vill ha ut av livet i Vem snodde Osten? av Spencer Johnson. Det är en kort och snabbläst berättelse om Sniff, Snabb, Suck och Stön. Sniff och Snabb är möss. Suck och Stön är pysslingar.

Mössen, Sniff och Snabb, använde den enkla trial-and-error-metoden när de letade efter Ost. De sprang in i en korridor och visade det sig att den var tom vände de om och sprang in i nästa.
    Sniff brukade lukta sig till Osten genom att använda sin fantastiska nos, medan Snabb skyndade i förväg. De gick ofta vilse, som man kan förstå, och sprang i fel riktning.
    De två pysslingarna Suck och Stön däremot, använde en annan metod där de litade på sin förmåga att tänka och dra lärdom av tidigare erfarenheter, även om de ibland förvirrades av sina idéer och känslor.

Sniff och Snabb tänker inte så mycket, de bara letar efter ost. När de hittar den äter de och när den tar slut springer de vidare och letar efter ny ost. Nostalgi är inte deras grej.

Suck och Stön blir lätt bekväma och lever i tron att saker ska kunna förbli ungefär så som de är vana vid.

De fyra varelserna representerar olika människotyper. Alla är på jakt efter Ost. När Osten tar slut reagerar de ganska olika. Sniff och Snabb drar vidare i jakt på ny Ost. Suck blir först förvirrad och undrar om inte Osten kommer tillbaka eftersom han är van vid att den brukar finnas på samma plats. Till slut inser han att det inte är någon som har snott Osten, utan att den faktiskt har tagit slut. Då börjar han leta efter ny Ost. Stön tror stenhårt att någon har tagit hans Ost. Han är inte beredd att leta efter ny Ost eftersom den han hade, enligt honom, var den bästa Ost man kan ha och den som har tagit den kommer att lämna tillbaks den. Han stannar och väntar på att den ska komma tillbaka medan han själv sakta tynar bort.

Alla kan nog känna igen sig i minst en av de fyra varelserna när det gäller förhållandet till förändringar. Många är en Suck eller Stön. Jag är en kombination av Suck och Sniff med vissa drag av Stön.

I slutet av boken finns det en sammanfattning av budskapet:

Förändringar inträffar. Någon snor Osten.

Förutse förändringen. Förbered dig på att Osten kan försvinna.

Övervaka förändringen. Lukta på Osten så att du säkert vet när den börjar bli gammal.

Anpassa dig snabbt till förändringen. Ju snabbare du släpper taget om gammal Ost, desto fortare kan du hitta ny Ost att njuta av.

Förändring. Flytta med Osten.

Tyck om förändringen! Njut av äventyret och smaken på den nya Osten!

Var beredd på att förändras snabbt och njut av det om och om igen. Någon fortsätter att sno Osten...

Vem snodde Osten? passar både för företag och enskilda människor. Alla borde läsa den och ta chansen att lära sig något om sig själva och sitt förhållande till förändringar. Det går inte att undkomma förändringar. Den som driver dem eller njuter av dem kan få ut mest av dem. Det är en fråga om att komma över sin egen rädsla för det okända.

På engelska finns Vem snodde Osten? i en version för ungdomar och en för barn också.

 

January 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Dec   Feb


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.