ISSN 1651-6737

den 21 januari 2004

  En fil med namnet Motesmindmap.jpgFör något år sedan började jag föra anteckningar vid möten med den bärbara datorn. Jag tänkte att det skulle spara mycket tid. Det har det också gjort. Framför allt när jag ska skriva protokoll. Det mesta behöver jag bara redigera lite grand när jag kommer tillbaka till mitt skrivbord eftersom jag skriver det direkt i en mall för protokoll.

I måndags krånglade datorn så att jag inte hann få den med mig till ett styrgruppsmöte. Det är inte hela världen. Papper och penna fungerar också bra. Jag bestämde mig för att göra mina noteringar som en mindmap. Det gick ganska bra. Varje punkt på agendan blev en egen gren. Eftersom en mindmap bara innehåller nyckelord behöver man inte skriva så mycket. Det betydde att jag fick ganska mycket tid till att deltaga i diskussionerna själv också. Det var en klar fördel. Annars hinner jag knappt med det när jag både är ordförande och protokollförare.

När jag kom tillbaka till min plats färglade jag grenarna i mindmappen. En färg för varje gren. Det tog en eller två minuter och blev ganska tydligt. Allt i samma färg handlade om samma sak.

Eftersom protokollet skulle skickas ut till övriga deltagare var jag tvungen att skriva ett vanligt linjärt protokoll också. Det hade jag bävat lite inför eftersom jag såg framför mig att det skulle ta lång tid när jag var tvungen att föra över alla anteckningar från papper till dator. Till min förvåning gick det fort. Till och med fortare än när jag har skrivit mötesanteckningarna direkt i datorn.

Kanske berodde det på att min vanliga mötesanteckningar brukar vara relativt fylliga. Jag försöker skriva ner vad var och en säger. Det blir ofta en del som inte är relevant för protokollet och som måste tas bort. Nu behövde jag bara gå igenom grenarna, en efter en, och skriva ner det som var viktigt. Eftersom det var så överskådligt gick det fort. Nyckelorden kunde jag associera till de diskussioner som hade förts och lägga till text om vem som hade sagt vad där det behövdes. Hela omskrivningen tog nog inte mer än en halvtimme.

Min slutsats är att mindmapping på papper kan vara snabbare än linjära anteckningar direkt i datorn, även om jag för över pappersnoteringarna till datorn efteråt. Den enda nackdel jag har kommit på, är att jag inte har anteckningarna i digitalt format.

Nu slog det mig att Erik skrev att TV4+ hade använt en Anotopenna till att föra över mötesnoteringar och teckningar till en bärbar dator. Det kanske kunde vara en lösning.

 

January 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Dec   Feb


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.