ISSN 1651-6737

den 8 februari 2004

  Relativa värden.

Om jag ringer till mamma från mobiltelefonen kostar det 3,90 kronori minuten. Vi träffas minst en gång i veckan och pratar i telefon någragånger per vecka. Vi bor tio minuters bilfärd ifrån varandra så vi kanegentligen ses nästan när som helst.

En liter mjölk kostar ungefär 7,50 kronor. Mjölk ger starka ben.Barn ska dricka mjölk för att bygga upp sin benstomme. Vuxna behöverockså mjölk.

En kontant betald resa med SL hemifrån och till jobbet kostar 30kronor. Då får jag åka buss och tunnelbana. Det tar ungefär 50 minuterutan förseningar. Det är ungefär 2 mil. Jag brukar sitta och läsa endel av resan.

En biobiljett kostar omkring 85 kronor. En film brukar hålla på i två timmar.

I vår ICA-butik har de pocketböcker i ställ vid kassan. Priserna varierar mellan 49 och 79 kronor styck. Jag köpte Kodboken av Simon Singh där en gång. Det kan ta allt från någon till många timmar att läsa en bok.

Vår bil kostar mellan 30 och 40 kronor per mil att köra, inklusiveförsäkring, slitage, bensin, värdeminskning och sådant. För de pengarnakan jag åka en mil åt vilket håll som helst så länge som det finns enväg.

Vad är mest värt? Är en liter mjölk mer värd än en minuts samtal medmamma? Är det värt mer att se en film än att läsa en bok? Vad är mestvärt, en resa till jobbet eller en mils resa vart som helst?

Det går inte att ge några generella svar på de frågorna. Det berorpå behoven hos den som ska värdera sakerna. Ibland kan många människorvara överens om sakers inbördes värdering.

En av mina kollegor kommer från Iran. Hans mamma bor fortfarandedär. De brukar prata med varandra i telefon. I går berättade han attmed det telefonkort han använder kostar det mindre än 25 öre per minutför honom att ringa till sin mamma i Iran.

Från Sverige till Iran är en lång sträcka. När jag pratar i telefonmed mamma är det sällan mycket mer än en mil mellan oss. Jag betalarmer än 15 gånger så mycket per minut som min kollega när han talar medsin mamma. Sträckan är en bråkdel så lång.

Är det skev prissättning? Fungerar inte marknaden?

Min kollega träffar sin mamma högst en gång om året. Det blir dyrtatt åka ofta och det är ingen idé att åka dit över en helg. Är det dåinte helt rätt att han betalar en bråkdel så mycket för att få pratamed sin mamma? Jo, så klart! Det är precis rätt prissättning. Fast detär inte den typ av prissättning vi är vana vid. Det brukar vara tvärtom. Marknaden missgynnar vanligtvis dem som har det svårast.

"Ty den som har, åt honom skall varda givet."

- O -

Jag funderar en del över sakers relativa värden. Tid är detdyrbaraste jag kan komma på. Vad kan vara mer värdefullt? Ingen kanegentligen köpa tid. Man kan sköta om sig så att man får så mycket avden som möjligt levande, men det finns än så länge en gräns för hurmycket.

Ta inte andras tid för given. Vi får aldrig se det som självklartatt få någons tid. Får vi det har vi fått det värdefullaste hon kan ge.Tid kan inte mätas på samma värdeskala som någonting annat. Jämfört medtid är nästan inget annat värt någonting.

Allt som tar vår tid bör vi väga mot annat som vi skulle kunna göraunder samma tid. Gör vi det bästa av vår tid? Bortslarvad tid gåraldrig att återfå. Vissa saker kan vi flytta framåt i tiden, men vi kanaldrig flytta tiden. Nu har just varit och kommer aldrig tillbaka. Detdu hade kunnat göra då kan du aldrig göra då igen. Du kan inte träffanågon i går som du inte träffade i går. Du kan träffa någon i morgonsom du inte annars hade träffat i går i övermorgon.

Tid är kusligt. Den är så flyktig. Däremot är framtiden lång fast vi vet inte hur länge vi kommer att få vara med om den.

Låt inte livet hända, gör det till en aktivitet.

 

February 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Jan   Mar


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.