ISSN 1651-6737

den 17 februari 2004

  "Print on demand".

Med moderna laserskrivare går det att trycka böcker en och en utan att det behöver bli oöverstigligt dyrt. När någon köper en bok går det en order till tryckeriet som sätter igång tryckprocessen och därefter levererar boken till beställaren på någon dag.

Än så länge går det inte att få alla böcker tryckta på detta sätt. Det kostar mer att trycka en bok i taget än att trycka på traditionellt sätt med tryckpressar. Det lönar sig därför bäst för böcker i mindre upplagor. Priserna för lasertryck sjunker och kommer förmodligen att möta och gå förbi priserna för vanligt tryck i framtiden.

Digitalbilder kan jag skicka till ett fotolabb via nätet och be att få utskrivna på papper för hämtning i en fotoaffär som jag väljer.

På samma sätt borde jag någon gång i framtiden kunna beställa en bok via nätet och tala om på vilket tryckeri jag vill hämta den. Böcker är vanligtvis digitala filer som kan skickas till nästan vilket tryckeri som helst. Alltså borde det gå att välja var jag vill hämta min bok. Dels skulle jag spara transportkostnader, från Amazon i USA kan det bli ganska dyrt, och dels skulle jag inte behöva vänta lika länge på leverans. Om jag beställer den på Amazon i dag skulle jag kunna hämta boken på ett tryckeri i stan i morgon till exempel.

Egentligen bör det fungera att leverera böcker på det här sättet redan i dag. Att en bok är tryckt och inbunden på vanligt sätt hindrar inte att den skulle kunna skrivas ut på laserskrivare åt mig, om jag vill det och är beredd att betala merkostnaden. Merkostnaden kanske i en del fall motsvarar vad jag annars skulle få betala i frakt. Då behöver det inte ens bli dyrare totalt sett. Dessutom binder inte förlaget lika mycket pengar i lager, men på bekostnad av marginalerna.

 

February 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Jan   Mar


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.