ISSN 1651-6737

den 19 februari 2004

  Förra året drömde jag om ett huskoncept, som jag trodde var unikt. I dag såg jag ett hus i nästan samma stil på riktigt. Newport-stil kallas det tydligen. Det är ljust, luftigt och stilrent, men samtidigt robust och lättskött.

Väggarna är klädda med vitmålad liggande träpanel i ungefär 120 millimeter breda plankor. Golven är av mörkbetsad furu, förmodligen oljade också. Stora delar av inredningen, samt dörrar, trappräcken och liknande, är av ek. Alla textilier går i vitt, rött och olika nyanser av blått, främst marinblått. Taken är också klädda med vit träpanel. Taklamporna är huvudsakligen i rostfritt stål. Fönstren är mestadels i fullhöjd på solsidan och liggande låga på skuggsidan. Golvlisterna är låga (cirka 40 millimeter) mörkbetsade och oljade furulister. Takhöjden är huvudsakligen 3 meter på skuggsidan, som har två våningsplan, och ungefär dubbelt så högt på solsidan, som har ett plan. Trapporna är öppna (inte inbyggda) raka eller spiraltrappor. Räckena är gjorda av stål med eköverdelar. Sol- och skuggsidan skiljs åt av en smal korridor som isolerar från värme och kyla.

I och med att väggar och golv är av furu, är det också lätt att underhålla dem. Att golven är i stort sett svarta betyder att eventuell smuts inte syns (vilket inte betyder att man inte behöver hålla rent). Väggarna är vita och behöver bara målas om om de börjar se smutsiga ut. I stort sett ser huset bara trevligare ut med ålder och användning. Byggmaterialet är förhållandevis billigt, men gediget och tåligt.

Det var fascinerande att se ett hus i verkligheten, som så mycket påminde om det jag hade drömt om. Det kändes som ett drömhem. Vi var på J Gåshaga hela dagen och kvällen på konferens. Eftersom det är lågsäsong hade vi stället mer eller mindre för oss själva.

 

February 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Jan   Mar


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.