ISSN 1651-6737

Alice i Underlandet

Den här texten är riktad mer till relativt nyblivna aktiesparare än till gamla rävar med många lyckade affärer bakom sig.

Vi börjar med ett utdrag ur Alice i Underlandet för att komma i stämning.

Som ni kanske minns var Alice tillsammans med sin syster på stranden. Systern satt och läste och Alice funderade över om det skulle vara värt besväret att resa sig upp och gå och plocka tusenskönor för att binda en blomsterkrans. Medan hon satt där och funderade såg hon en vit kanin med skära öron springa förbi. Att kaninen sa "kära nån, jag kommer för sent!" tyckte inte Alice var lika konstigt som att den tog fram en klocka ur sin västficka, tittade på den och skyndade vidare. Alice reste sig och sprang efter kaninen och hann precis se den försvinna ner i ett kaninhål. Hon följer efter ner i hålet som visar sig vara mycket djupt. Nere i Underlandet råkar Alice ut för den ena egendomligheten konstigare än den andra. Bland annat är hon nära att drunkna i en flod av sina egna tårar.

Vi återvänder till Alice när hon just har träffat Cheshire-katten som hon frågar om vägen:

- "Vill du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag ska ta härifrån?"
- "Det beror på vart du vill komma" svarade katten.
- "Det spelar inte så stor roll...", sa Alice.
- "Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar", sa katten.
- "...så länge som jag kommer NÅGONSTANS", fortsatte Alice.
- "Åh, det kommer du att göra", sa katten, "bara du går tillräckligt långt".

Som ni säkert redan har förstått är detta en allegori. 8-) Det är portföljförvaltning de talar om. Alice frågar hur hon ska placera sitt kapital. Katten undrar då vart hon vill nå med sitt sparande. Alice svarar att det spelar inte så stor roll. Då säger katten att det inte har så stor betydelse hur hon placerar sina pengar. Alice flikar in att hon vill komma någonstans med sparandet. Den kloka katten upplyser henne om att det lär hon göra om hon är tillräckligt långsiktig.

Vad kan vi lära oss av detta? Jo, vikten av att ha ett mål med sitt sparande. Hur mycket vill du spara? Hur länge? Vad förväntar du dig att få ut av ditt sparande? Vilken risk är du beredd att ta? Först när du vet detta kan du välja vilken väg du ska ta och vilken placeringsstrategi du ska ha. Skriv ner allt detta. Blir du tveksam och undrar vad du håller på med kan du gå tillbaka till dina anteckningar och se hur du tänkte från början. Det kan då hända att du upptäcker att du har avvikit från den väg du från början bestämde dig för att ta. Om du inte skriver ner din placeringsstrategi är det lätt hänt att du omedvetet omformulerar dina mål under resans gång. Det kan vara riktigt att förändra placeringsstrategin, men det ska du göra medvetet och i så fall ska du skriva om den. Skriv även ner målet. Utan mål är det svårt att veta att vägen dit (strategin) är rätt, eller hur?

Beroende på om du har ett litet eller stort kapital att placera kan du dela upp portföljen i olika delar. En lång- och en kortsiktig eller en aktie- och en fondportfölj till exempel. Du kan kombinera dem också. Räntebärande instrument och derivat kan också ha en plats i portföljen.


Lika väl som du ska ha en strategi för hela ditt sparande ska du ha en strategi för varje affär. Det har du säkert hört förut, men det är viktigt. Om du redan från början bestämmer vilka avsikter du har med varje affär, är det lättare att göra bra affärer. Skriv ner varför du gör affären, exempelvis varför du tror på ett företag. Skriv ner ungefär hur länge du har för avsikt att behålla instrumentet och vad du förväntar dig att det är värt då. Bestäm hur mycket det maximalt får minska i värde innan du går ur positionen (så kallad stop loss). Alla affärer blir inte bra, men de dåliga affärerna behöver inte bli sämre än nödvändigt.

Torrsim
Brandmän gör det. Poliser gör det. Piloter gör det. Gör du det? Övar för verkliga händelser? Du borde göra det. Framför allt om du tänker vara en aktiv placerare bör du öva innan du börjar på riktigt.

Det kan låta lite larvigt att placera på låtsas. Tänk om! Att piloter sitter i simulatorer och övar flygning är inte bara ett sätt att fördriva tid. Det är en nödvändig förberedelse för verkligheten, fast i en kontrollerad miljö där de kan begå misstag utan att äventyra liv och dyr utrustning. Övar man krissituationer om och om igen, tills det sitter i ryggmärgen, är man betydligt bättre förberedd än om man inte har övat den dag det blir verklighet.

Beep! Beep! Beep! Beep! Landningsställen har fastnat och går inte att fälla ut. Du måste landa på buken! Okej, hur var det nu man gjorde? Inga problem, du har gjort det tusen gånger i simulatorn! Det är rutin trots att du inte har gjort det på riktigt tidigare.

Exakt samma sak gäller för mycket annat. Bilkörning i halt väglag, övning i isvak, livräddning, portföljförvaltning och så vidare... Om du börjar din placerarkarriär med att göra "pappersaffärer" är dina förutsättningar att lyckas på riktigt mycket större. Du kan handla, begå misstag, lära dig av misstagen, förändra ditt beteende och börja om från början utan att det kostar dig någonting annat än tid (vilket också kan vara dyrbart, men det kommer du inte ifrån). Jag är säker på att nio av tio som börjar med att pappershandla hittar sidor hos sig själva som de inte trodde fanns. Man tar genvägar i förvissning om att det leder till snabbare klipp, man tar inte sina stop loss-kurser på allvar eller har kanske inte ens satt upp några stop loss-kurser. Man handlar på bara intuition (vilket i och för sig kan gå bra) i stället för att göra åtminstone en grundläggande kontroll av det man har tänkt köpa. Det finns massor av små misstag som man kan begå. Man får begå misstag. Det är ett sätt att lära sig, men begå inte misstag i onödan. Öva först. Lär känna dina svagheter så att du vet i vilka situationer du ska vara extra vaksam.

Hur lång tid du ska simulera portföljförvaltning är svårt att säga. En del lär sig snabbt och en del lär sig aldrig (!). De flesta har nog nytta av att ha begått en del misstag innan de sätter igång på riktigt. Analysera varje affär du gör oavsett om den var lyckosam eller inte. Vad gjorde du som var bra? Vad kunde du ha gjort bättre? Även i en lyckad affär kan du ha begått misstag som du ska lära av. Säg att du köpte en aktie som först gick ner med 25 procent och därefter gick upp med 50 procent. I slutet blev det en vinst. Affären kunde ha blivit ännu bättre om du till exempel hade haft en stop loss som utlöste vid minus 15 procent. Då hade du kanske kunnat köpa tillbaka billigare när trenden vände och på så sätt förbättra marginalen. Du hade realiserat en förlust på vägen. Det hade varit sin ordning eftersom det följde din plan vid en eventuell kursnedgång. Det gjorde dessutom att du kom in billigare i aktien. Tänk om aktien i stället fortsatte ner när den hade sjunkit med 25 procent? Hade du legat kvar i positionen hade du riskerat en större förlust.

Läs också om Street smart på börsen och Konsten att förlora som en vinnare.

Vill du läsa mer om Alice och hennes strapatser i Underlandet kan du göra det på adressen:
http://www.cs.cmu.edu/People/rgs/alice-table.html


Niklas Johansson


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Lästa böcker 2005
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Subscribe to "Enkelriktat" in Radio UserLand. Click to see the XML version of this web page.