ISSN 1651-6737

Konsten att förlora som en vinnare

Vi är alla förlorare. Inte jämt, men åtminstone ibland är vi förlorare och ofta är vi väldigt dåliga förlorare. Inte för att vi lägger oss ner på golvet och skriker, utan för att vi förlorar mer än vi borde helt i onödan. Jag tänker skriva lite om att vara en förlorare och hur vi kan hjälpa oss själva att bli bättre förlorare, att förlora som vinnare.

 

Att erkänna ett misstag är svårt. Att erkänna en dålig affär är svårare. Vi vet att aktien, optionen, terminen, eller vad det nu är, kommer att gå upp. Snart. Bara vi har lite is i magen. Jo, visst…

 

I samma stund som vi lägger köpordern förlorar vi objektiviteten och subjektivitet och känslor tar över. Då slutar vi att vara rationella. Alla vet hur mycket enklare det är att ge andra goda råd. (Varför tror ni att det finns baksätespassagerare?)

 

Innan vi lägger en köporder måste vi ha gjort upp en strategi för placeringen. Köpkursen har vi nog klart för oss. Kanske också en målkurs. Stop loss-kurs då? Vad då, vi har väl inte köpt något som vi tror ska gå ner?! Nej, det har vi förstås inte. Jag vet folk, ja, vänner till mig för resten, som har gjort förlustaffärer. Jodå, de finns de med. En del aktier går inte rätt upp i himlen. Inte ens alla IT-aktier gör det längre. Hur tror ni att de som köpte Icon eller Framfab resonerade när de köpte på toppnivåerna? ”The only way is up”?

 

Sätt alltid en stop loss-kurs och bestäm den innan du lägger din order! Om du kan lägga stop loss-kurser hos din mäklare ska du göra det. Då utlöses säljordern med automatik om det ”omöjliga” inträffar. Då slipper du också själv utdela det ”dödande hugget”. Det är för mycket känslor inblandade för att du ska klara av det.


Nästa stycke bör läsas med en nypa salt eftersom den risknivån förmodligen inte passar alla. Justera så att det passar dig.
 

Var ska vi lägga vår stop loss? Det är ingen enkel fråga att besvara. Det beror på vilken risk vi är beredda att ta och det vet vi kanske inte ens själva. Eftersom vi bara köper vinnare har vi aldrig funderat över risker. Det är tur för oss att det finns tumregler. Har vi ingen uppfattning om vad rimlig risk är, kan vi säga att ingen placering får äventyra mer än två (2) procent av den totala portföljen. Köper vi tio olika aktier för tiotusen kronor styck, får en enskild aktie inte backa mer än 10 (aktier) x 10000 (kronor) x 0,02 (2 %) = 2000 kronor. Det motsvarar 2000 (kronor) / 10000 (kronor) = 0,2 = 20 %. Varje enskilt innehav i vår portfölj ovan, får alltså inte backa mer än 20 procent innan vi säljer.

 

Vad händer då när en aktie har gått ner 20 % och det är dags att sälja därför att stop loss-kursen är passerad? Då tänker vi: ”Den har gått ner tjugo procent trots att det är en sådan enastående aktie. Det är klart att den kommer att vända nu när alla andra upptäcker hur billig den har blivit.” Vi bestämmer oss för att ge den ett par dagar att vända tillbaka ovanför stop loss-nivån. Hur går det? Den går ner ännu mer. Kanske 30 procent. Kanske 40 procent. Nu har vi förlorat så mycket så det är inte mycket idé att sälja. Dessutom kommer den ju att vända upp när som helst... Kanske det. Kanske inte. Hade vi sålt när den låg på minus tjugo procent hade vi kunnat köpa tillbaka den nu, om vi fortfarande tror på den, och därmed få ett bättre ingångsvärde.

 

Tyvärr är vi dåliga förlorare och dåliga förlorare realiserar aldrig några förluster. Vi tror att kursen ska vända precis vid stop loss-kursen. Varför i all världen skulle den vända precis där? Sannolikheten säger att den kommer att vända uppåt, men knappast precis på vår stop loss-kurs. Vi har helt enkelt felbedömt vår placering. Kanske var tajmingen dålig. Det är inte alltid så lätt att köpa på botten. Med teknisk analys kan vi kanske få en indikation om när kursen har bottnat och kan då gå in när trenden pekar uppåt. Vi kan också använda teknisk analys för att hitta lämpliga stop loss-nivåer. När vi har räknat ut var stop loss-kursen ska ligga kan vi titta efter om aktien har någon teknisk stödlinje i närheten av den nivån. Helst ovanför. Finns det en sådan stödlinje lägger vi stop loss-kursen på eller precis under den, annars lägger vi den på den matematiska stop loss-nivån (20 procent i exemplet ovan).

 

Om aktien går upp kan vi justera upp stop loss-kursen för att inte riskera hela uppgången om ”björnarna” plötsligt blir starkare än ”tjurarna”. Det är smart. Så gör vinnande förlorare. Man kan också sälja av delar av innehavet för att försäkra sig om en del av vinsten.

 

Nu sitter många av er som läser det här och tänker: ”Min portfölj har ökat med 55 procent i år. Jag kan faktiskt det här!” Vad har ni då att förlora på att lägga stop loss-kurser på era innehav? Bli vinnande förlorare! Erkänn era misstag! De bästa placerarna gör också misstag. Det som skiljer de bästa från de sämsta är inte hur de hanterar de bra affärerna, det är hur de hanterar de dåliga.

 

S Ä T T  S T O P  L O S S – K U R S E R!

 

Nu läser vi följande stycke högt tillsammans:

 

”Jag är en förlorare! Jag ska bli en vinnande förlorare! Jag ska erkänna mina misstag!”

Läs också om Alice i Underlandet och Street smart på börsen.


"Niklas Johansson"


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Lästa böcker 2005
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Subscribe to "Enkelriktat" in Radio UserLand. Click to see the XML version of this web page.