ISSN 1651-6737

Lär dig läsa snabbt

Jag vet inte hur snabbt du normalt läser, men om du läser som de flesta andra kan du förändra ditt liv ganska radikalt genom att lära dig att läsa snabbare. Om du tänker efter så är det mesta i livet beroende av att man kan läsa. I skolan förutsätter i stort sett alla ämnen utom gymnastik att man kan läsa. I arbetslivet är det likadant. Vilken skillnad blir det då om man ökar sin läshastighet så att man läser exempelvis dubbelt så fort? Det blir möjligt att läsa dubbelt så mycket eller att klara av läsningen på halva tiden. Tänk om lästeknik ingick som ett skolämne och alla lärde sig att läsa dubbelt så fort. Vi skulle ha kunnat lära oss mycket mer eller klara av skolan på kortare tid.

Snabbläsning handlar inte om att slarva igenom texter på kortare tid. Läsförståelsen ska fortfarande vara minst lika bra som med vanlig läsning. Det är primärt fråga om att läsa effektivare. Många har vanan att hoppa tillbaka i texter därför att de tror att ögonen har missat ett viktigt ord. Ett tillbakahopp per bokrad är inte ovanligt. I en bok med 300 sidor och 40 rader per sida blir det 6 timmar extra lästid om varje tillbakahopp tar en sekund. Ett annat vanligt problem är att man kommer på sig själv med att sitta i andra tankar och måste hoppa tillbaka en halv sida eller mer och läsa om. När det går för långsamt har hjärnan tråkigt och börjar tänka på annat. Med högre läshastighet får hjärnan stimulans och det blir lättare att koncentrera sig. Det finns mycket annat att tänka på också. Det här var bara några exempel.

Av två personer som har samma kvalifikationer, men den ena läser dubbelt så snabbt som den andra, är det sannolikt att den snabbläsande har större förutsättningar att göra ett bra jobb på ett arbete där det ingår en del läsning.

Om du inte redan läser mycket snabbt kan jag rekommendera dig att lägga ner lite tid på att lära dig snabbläsning nu när du har möjlighet att satsa på dig själv. Det kräver relativt lite övning att fördubbla eller tredubbla sin läshastighet om man är en normalläsare. Det finns många sätt att lära sig snabbläsning. Att läsa böcker, att gå lärarledda kurser och att läsa självstudiekurser är några.

En "vanlig" läsare klarar av omkring 200 ord i minuten. En av tusen klarar av över 1000 ord i minuten. De riktigt duktiga klarar flera tusen ord i minuten och de absolut bästa klarar av flera hundra tusen ord i minuten (jo, faktiskt!).

En kort introduktion till snabbläsning finnns här:

Snabbläsning - så går det till

Niklas Johansson


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Lästa böcker 2005
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Subscribe to "Enkelriktat" in Radio UserLand. Click to see the XML version of this web page.