ISSN 1651-6737

Läsvärda böcker

Förhandling

Getting to yes av Roger Fisher, William Ury och Bruce Patton
ISBN 0099248425

En bok i förhandlingsteknik. Lättläst och med många verkliga exempel. Metoden i boken går ut på att båda parter måste sluta som vinnare, vilket kan låta som en självklarhet, men det är det inte alltid. Absolut läsvärd för den intresserade. Den viktigaste insikt jag fick av boken är betydelsen av att alltid ha ett "bästa alternativ" i en förhandling. Bästa alternativ är det man gör om förhandlingen inte leder till någon överenskommelse. Med ett bra bästa alternativ kan förhandling ibland vara onödig.

   Läs mer eller köp...


Getting Past No av William L. Ury
ISBN 0712655239

Ytterligare en bok om förhandling. Som synes av en av medförfattarna till ovanstående bok. I den här boken ligger fokus på att vända förhandlingar med dåliga utgångslägen. Metoden är i princip samma som i Getting to yes så det är inte nödvändigt att läsa båda böckerna.

   Läs mer eller köp...


Kunskapshantering/Knowledge management

Working Knowledge av Thomas H Davenport och Laurence Prusak
ISBN 1578513014

   Läs mer eller köp...


Det intellektuella kapitalet
av Leif Edvinsson och Michael S Malone
ISBN 9147043504

   Läs mer eller köp...


Personlig utveckling

The Speed Reading Book av Tony Buzan
ISBN 0563537310

Få saker är påverkar livet så mycket som förmågan att läsa. Att kunna läsa är för de flesta en sjäklvklarhet, men många tror att vi är födda med en viss läshastighet som vi inte kan påverka. Det är helt fel. Från det att vi börjar skolan är läsning helt avgörande för våra förutsättningar att lyckas i livet. Nästan allt bygger på det. Studier, arbete, hobby och fritid. De flesta kan med relativ lätthet åtminstone fördubbla sin läshastighet. Detta är en mycket bra bok om hur det kan gå till. Boken innehåller mycket fakta om hur hjärnan fungerar och det gör det enkelt att förstå teknikerna som lärs ut. Att behärska "snabbläsning" är en stor konkurrensfördel på många jobb.

   Läs mer eller köp...


Speed Reading av Steve Moidel
ISBN 0764104012

Detta är ytterligare en bok om "snabbläsning". I och med att den är så tunn går den snabbt att läsa också.

   Läs mer eller köp...


The PhotoReading Whole Mind System av Paul R Scheele
ISBN 0925480533

För den som är fascinerad av snabbläsning kan detta vara en intressant bok att läsa. I boken beskrivs en metod för att läsa med en hastighet av 25000 ord i minuten. Det motsvarar ungefär ett bokuppslag i sekunden. Metoden (PhotoReading)kräver en hel del övning och det finns även både självstudiekurser och seminarier att gå för att lära sig tekniken. Även för den som inte lär sig metoden är boken värd en läsning. Den ger en inblick i hjärnans egentliga kapacitet. Vi utnyttjar bara bråkdelar av den.

   Läs mer eller köp...


The Einstein Factor av Win Wenger och Richard Poe
ISBN 076150186X

Boken handlar om hur i princip alla människor kan bli "genier" och att genialitet inte är något genetiskt betingat utan kan läras. Boken är främst inriktad på en teknik som heter "Image streaming" och innehåller mycket information om hur hjärnan fungerar. Genom att hålla andan en stund varje dag kan man öka sin intelligens. Det och många andra tips för att öka sin IQ ganska mycket innehåller boken.


   Läs mer eller köp...


Influence av Robert B. Cialdini
ISBN 0321011473

Innehållet i den här boken borde vara känt av alla. Så stor betydelse har det för våra liv. Boken handlar om hur människor kan påverkas och låter sig påverkas av dem som vet hur det kan göras. När vi handlar, när vi ska lockas att lämna bidrag till välgörenhet, när vi interagrerar med andra människor, kort sagt nästan jämt gör vi saker enligt vissa givna mönster. Detta handlar boken om. Boken är värd sin vikt i guld i mina ögon. Läs mer om vad jag har skrivit om boken här.

  
Läs mer eller köp...


17 hemliga råd om inlärning: Septendecim arcana consilia av Ivar A Bjørgen
ISBN 9189250559

Boken innehåller precis 17 råd om inlärning och den är skriven med mycket humor även om den i grunden är allvarligt menad. Här får man lära sig att skriva fusklappar, skolka, tjuvkika på klasskompisens arbete, lyssna på musik på lektionerna, att rita mind maps och mycket annat. Även de råd som låter uppviglande (skriv fusklappar och skolka) har mycket klara och goda syften. Boken borde läsas av alla högstadie- och gymnasieelever och alla lärare, oavsett ämne. Det är mycket insprirerande läsning och garanterat tänkvärt. Eftersom boken är så tunn och lättläst går den fort att läsa trots att den innehåller kunskap för livet.

  
Läs mer eller köp...


Osynliga handikapp


Om Aspergers syndrom av Tony Attwood
ISBN 9127078353

En både rolig och insiktsfull beskrivning av Aspergers syndrom och dess påverkan på dem som har det. Boken är full av verkliga exempel som gör det lättare att förstå hur personer med Asperger fungerar. För den som ska läsa en bok om Asperger kan jag rekommendera denna. 

   Läs mer eller köp...


ADHD: A path to success
av Lawrence Weathers
ISBN 0965951316

Handlar om ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sett ur den drabbades perspektiv. Det är en mycket bra bok för den som vill förstå hur det är att ha ADHD. Författaren har själv ADHD och har tagit fram en behandlingsmetod som är minst sagt ovanlig på det viset att den inte innehåller några mediciner och han påstår dessutom att den kan bota ADHD helt. Om man har läst andra böcker i ämnet tycker jag att man ska läsa den här som en motvikt. Den ger en mycket positiv syn på problematiken. Det sämsta med boken är att behandingsmetoden (CAER heter den, Computer Aided Emotional Restructuring) inte finns i Sverige.

   Läs mer eller köp...


Fritid, hobby och uteliv

The SAS Survival Handbook av John "Lofty" Wiseman
ISBN 0006531407

En överlevnadshandbok skriven av en före detta instruktör hos engelska SAS (Special Air Service). Boken är mycket innehållsrik och för den som tycker om att vistas i naturen kan den vara till mycket hjälp eftersom den är full av praktiska tips. 

Det finns även en fickversion av boken (The SAS Survival Guidebook). 

   Läs mer eller köp...


Uteliv
av Lars Fält
ISBN 9146171347

Det här är också en bok om överlevnad och uteliv. Inte lika omfattande som ovanstående men inte heller lika många sidor och går därför ganska fort att läsa. Även Lars Fält har bakgrund som militär och överlevnadsinstruktör. 

   Läs mer eller köp...


The SAS Self-Defense Handbook
av John Lofty Wiseman
ISBN 1585740608

Självförsvar. Det handlar inte först och främst om att slå sönder folk. Att inte hamna i fel situationer är bokens primära mål. Sekundärt lär den även ut man kan göra om man trots allt befinner sig på fel plats vid fel tillfälle. Boken kan förstås inte ersätta en självförsvarskurs.

   Läs mer eller köp...


Build Your Own Sports Car for as Little as £250 - and Race It!
av Ron Champion
ISBN 1859606369

Det här är en otroligt inspirerande bok om hur man kan bygga sin egen sportbil. Bilen man bygger i boken heter Locost (Low cost) och är inspirerad av Lotus Seven från slutet av 1950-talet. Så lite som 250 pund kan man inte komma undan med men jämfört med att köpa en ny bil blir det betydligt billigare. Det kräver dock att man är beredd att investera en hel del tid.

   Läs mer eller köp...


Bygghandbok
av SFRO (Sveriges fordonsbyggares riksorganisation)
ISBN ?

En bok med generella tips om hur man bygger egna bilar och motorcyklar samt vilka lagar och regler som gäller. Jag tycker att detta är ett måste för den som vill bygga ett eget fordon.


Diverse

Kodboken av Simon Singh
ISBN 9176436977

Lättsmält och underhållande bok om chiffer och kryptografi. Från allra första början och fram till nutid.

   Läs mer eller köp...


Niklas Johansson


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Lästa böcker 2005
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Subscribe to "Enkelriktat" in Radio UserLand. Click to see the XML version of this web page.