ISSN 1651-6737

den 6 april 2005

  Värdestegen.

Vad är det mest värdefulla du äger? Vad är svårast att klara sig utan? Det som är helt avgörande för ditt liv.

Tid.

Utan tid har inget annat något värde. Allt du gör eller planerar att göra baseras på att du har tid. Det mesta av det du gör förutsätter till och med att du har massor av tid. Om du inte hade det (vem vet, det kanske du inte har) skulle du antagligen prioritera annorlunda.

Du skulle skala bort saker som inte hörde till dina viktigaste saker att göra. Du kanske inte skulle jobba, eller jobba med något annat. Eller ta upp den där hobbyn du har sparat för pensionen. Eller vara mer med barnen. Eller dina föräldrar. Eller ta bättre hand om dig själv. Eller läsa. Eller gå en ritkurs.

Tid är det mest värdefulla du har och ändå använder du både din och andras tid som om den vore oändlig. Det är den i och för sig, men du kommer kanske inte att hänga med hela vägen. Tänk dig att du har ett halvår på dig. Vad ska du göra då? Gör det. När halvåret är slut ger du dig ett nytt. Vad blir det då?

Vad är mest värdefullt efter tid? Vad gör att tiden är värd något? Varför är framtiden så spännande?

Vad händer om du tar bort alla dina minnen? Du minns ingenting av det du har lärt dig. Har ingen aning om vad du har varit med om. Känner ingen. Vet inte vem du är. Har inga förväntningar på framtiden. Så började det en gång.

Minnen är det näst värdefullaste du äger.

Du kan återkalla minnen och återuppleva dem i huvudet. Kanske när du talar med en vän. På en släktsammankomst. Vid en lunch med arbetskamraterna. När du tittar på en film. Slumrande på en filt under ett träd en varm sommardag. I en dröm.

Eller när du tittar på fotografier. Foton från händelser du har varit med om kan hjälpa dig att framkalla många minnen.

Sedan jag köpte min första digitalkamera har jag tagit en bra bit över 20000 bilder. Det är inte så många år sedan. Ibland brukar Emmy och jag sätta oss framför datorn och titta på bildspel från semestrar, luciafiranden, lek i stallet, lekstugebygge eller något annat. Jag nästan känner lukten av plankorna när vi sågade, värmen i luften, känslan att slå i spikarna, att se lekstugan växa från en hög brädor till en fin minikopia av lekstugan på landet.

Utan bilder skulle många minnen vara borta för alltid. Inte skulle jag komma ihåg Emmys bekymmersfria min när hon höll undan elstängslet medan hon gick mellan hagarna utan en tanke på att 20000 volt skulle kännas om inte gummisulorna isolerade så bra. Jag skulle kanske inte komma ihåg när hon försökte sätta en grimma på katten. Eller första gången hon cyklade.

Bilderna är kanske det jag skulle sakna mest att inte ha kvar. Det finns anledning att se till att de kommer att finnas kvar så länge jag lever. De ligger på min hårddisk. För att vara på säkra sidan säkerhetskopierar jag dem dagligen till en extra hårddisk också. Sannolikheten att båda hårddiskarna ska gå sönder samtidigt är kanske inte så stor. Det skulle vara om huset brann ner, eller om vi fick inbrott och de blev stulna. Som en extra säkerhetsåtgärd har jag säkerhetskopierat alla bilderna till fem DVD-skivor och lagt dem i bankfacket.

Allteftersom tiden går blir bilderna mer värdefulla.

Vad betyder dina bilder för dig? Om de var borta i morgon, vad skulle du känna då? Har du gjort vad du kan för att inte riskera att förlora dem?

 

Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Lästa böcker 2005
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik



Subscribe to "Enkelriktat" in Radio UserLand. Click to see the XML version of this web page.