ISSN 1651-6737

den 16 september 2002

  Jag upptäckte just att det finns en fast länk från Erik Stattins mymarkup.net till enkelriktat.com. Smickrande!

 

  I dag köpte jag en ny bok. Mindmapping av Björn Ringom. Jag gick ifrån min vana att köpa på AdLibris som i princip alltid är billigast på böcker. I stället tog jag en sväng förbi Akademibokhandeln på lunchen. Där var den ungefär 50 kronor dyrare, frakt inräknat i AdLibris pris.

A picture named BokMindmapping.jpgDet var ett tag sedan jag insåg att mindmapping är något jag borde kunna. Nu finns det inga ursäkter längre. Tony Buzan, som "uppfann" mindmapping, har en nätplats med ganska mycket information: Mind maps

 

  Igelkottkonceptet är ett centralt begrepp i boken Good to great. Det innebär i korthet att man koncentrerar sig på det man kan bli världsbäst på och gör bara det. I boken beskrivs det perfekta igelkottkonceptet som snittet (de gemensamma delarna) mellan tre cirklar. De tre cirklarna är (1) vad företaget kan bli världsbäst på, (2) det som utgör kärnan i företagets affärsmodell och (3) det företaget brinner för.

Lika viktigt som att veta vad företaget kan bli världsbäst på, är att veta vad man inte kan bli världsbäst på, och sluta göra det.

Kärnan i det som utgör företagets affärsmodell är det nyckeltal som har störst betydelse för företagets ekonomi. Det kan ofta uttryckas som vinst per "x", där "x" kan vara kund, butik, produktkategori eller någonting annat. För att bli ett företag i världsklass måste man hitta sitt viktigaste nyckeltal.

Att företaget brinner för det de ska bli världsbäst på, är helt nödvändigt. Utan den passionen kan man inte bli världsbäst.

 

September 2002
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Aug   Oct


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.