ISSN 1651-6737

den 18 september 2002

  A picture named EmmyKatt.jpg När jag kom hem från jobbet i dag satt Emmy och ritade. Hon hade ritat gröna morrhår i ansiktet med en tuschpenna och sa att hon var en katt. Eftersom hon inte hade någon spegel satt morrhåren lite överallt i ansiktet.

Jag frågade Nathalie varför det var blött på golvet i hallen. Hon sa att Emmy hade skurat golvet. Vad då med, undrade jag. Det visste inte Nathalie.

I badrummet var det stora pölar på golvet och i toan var det stopp. Efter att ha rekonstruerat händelserna med hjälp av Cattis, visade det sig att Emmy hade varit på toa själv. När hon var klar torkade hon sig. Med hela toarullen. Inklusive hylsan. Det var allt detta som hade satt sig i avloppet så att toalettstolen fylldes med vatten när Emmy spolade efter sig. Antagligen rann vattnet över kanten när hon försökte spola flera gånger. Det var därför hon hade skurat golvet. För att undanröja spåren alltså.

Det är roligt med barn.

 

  Jag är snart klar med "Använd huvudet ännu bättre". Boken innehåller blandad kunskap för alla som vill lära sig att lära bättre. För studenter kan den vara en guldgruva eftersom tonvikten ligger på studier. Tony Buzan är oerhört kunnig när det gäller minnet och hjärnan och hur vi kan hjälpa den att åstadkomma mer med enkla metoder. En annan sak som han är expert på, är att förklara varför vissa saker fungerar och andra inte. Jag blev upprymd och inspirerad av att läsa boken.

Mindmapping, snabbläsning, studieteknik och minnesträning är ämnen som behandlas i boken. Avsnittet om mindmapping betonade bland annat vikten av att välja rätt nyckelord i mindmapping. Nyckelorden ska vara av typen "minnesskapande", inte kreativa. Minnesskapande nyckelord är sådana som återkallar minnet av någonting (det mindmappen handlar om). Kreativa nyckelord ger många associationer, är ganska allmänna och gör ingen större nytta i en mindmapp.

 

  Andra halvan av "Mindmapping" beskrev olika situationer när mindmapping kan vara bra. Det fanns även en del andra tips som har med inlärning att göra. Ett var "nyckelsömn".

A picture named BokMindmapping.jpgNyckelsömn innebär att man försätter kroppen i ett sömntillstånd som på mycket kort tid, omkring tio minuter, gör utövaren utvilad. Effekten varar från 90 minuter till resten av dagen.

Det går till som följer: Sitt i en bekväm stol. Låt armarna hänga löst utmed sidorna av kroppen. Häng en nyckelknippa på yttersta leden på något av ena handens fingrar. Stäng ögonen och slappna av. Känn hur alla delar av kroppen är avslappnade och hur du sjunker in i sömn. Precis när du ska somna ordentligt kommer fingret med nyckelknippan att slappna av så att nycklarna faller i golvet. Då vaknar du av ljudet och har fått den sömn du behöver för att orka fortsätta med det du höll på med. Många upplever denna sömn som om den ger lika mycket kraft som en helt natts vanlig sömn.

Slutomdömet om boken är att det är en mycket bra bok om mindmapping. De flesta kommer att ha nytta av att läsa den. Även mycket av informationen som inte direkt handlar om mindmapping är nyttig. Att veta hur hjärnan arbetar gör det lättare att hantera många olika vardagssituationer.

 

September 2002
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Aug   Oct


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.