ISSN 1651-6737

den 7 oktober 2003

  Emmy har svårt att hantera grupper av människor. Bland annat på grund av detta genomgår hon en utredning av vad det beror på. I utredningen får hon göra mängder av olika tester: rita, räkna, lägga pussel, beskriva ord, lösa bildgåtor, bygga med klossar, lösa labyrintproblem och en massa annat. Flertalet tester görs på tid. Det är roligt att se hur hon gör vissa saker. Cattis har berättat hur det gick till i dag.

En övning gick ut på att Emmy skulle hjälpa en ekorre att hitta mat. På ett papper var en labyrint ritad. Vid ena sidan av pappret fanns det en ekorre och vid andra sidan mat till ekorren. Emmy skulle dra ett streck från ekorren till maten utan att gå in i de återvändsgränder som fanns på vägen. Det var ingen jättesvår uppgift. Den instruktion hon fick var att dra ett streck från ekorren till maten utan att gå in i de "dörrar" som ledde till rummen som man inte kunde komma till maten via. Det första Emmy gjorde var att dra streck tvärs över alla gångar som ledde till återvändsrummen. Utredaren sa något i stil med: "Nej, så ska du inte göra." Emmy svarade med: "Jo, jag stänger dörrarna så att inte ekorren kan gå fel." Trots utredarens protester gjorde hon så på alla dörrar i varje labyrint innan hon drog strecket som markerade ekorrens väg.

I en annan labyrint satt ekorren i mitten och skulle ta sig ut. På vägen ut fanns det gångar som inte ledde någon vart. Utredaren sa att dörrarna i slutet av de gångarna var stängda. Emmy drog strecket från ekorren och närmaste vägen ut, genom alla de avstängda gångarna. Utredaren protesterade och sa att hon ju inte fick ta den vägen eftersom dörrarna var stängda. "Nehej", svarade Emmy, "ekorren öppnade dörrarna och sprang ut." Hon struntar helt i begränsningarna i instruktionerna och fokuserar på möjligheterna. För henne är det här lekar. Lekar är man inte bara med i. Hon är van vid att få bestämma reglerna för lekarna så det är klart att hon gör det här också.

Man kan inte säga annat än att hon sätter sig in i rollerna i alla fall. Hon löser uppgifterna på sitt sätt och det finns logik i hennes sätt utifrån de instruktioner hon får. Tyvärr tror jag inte att testerna är så flexibla att hennes lösningar räknas. I går följde jag med henne. Då blev hon visad kartongbitar med fyra olika bilder på. Hennes uppgift var att peka på den bild som hängde ihop med ett ord som utredaren sa. Ett ord var "kallt". Bland bilderna fanns ett kylskåp. Hon pekade på en brun fyrkant med en gul oregelbunden form ovanpå. Det var förstås fel enligt testet. När jag frågade Emmy vad bilden hon pekade på föreställde, sa hon att det var ost. Det kunde det mycket väl ha varit och ost kan (bör) förvaras kallt. Utredaren sa lite syrligt att det var fel i alla fall. Jag misstänker att bilden egentligen föreställde ett paket med näsdukar. Visserligen i färger ingen har sett i verkligheten, men ändå.

I en annan serie tester skulle hon rita av figurer som visades på ett papper. Papperet med figurerna lades snett vid sidan av henne. Hon ritade de flesta så som hon såg dem, det vill säga sedda från sidan, inte uppifrån och ner på pappret så som de var ritade. Enligt testets facit var det väl fel, men som jag ser det kan det mycket väl vara rätt. Om det hade funnits mer plats på bordet hade bilderna kunnat ligga rakt framför Emmy och då hade hon nog ritat annorlunda. På en bild var det en cirkel och en triangel kant i kant bredvid varandra. Emmy såg den i ungefär 45 graders vinkel från sidan och ritade en cirkel med en triangel kant i kant under, så att det blev en cirkel som vilade på spetsen av en triangel. Medan utredaren förklarade nästa uppgift började Emmy rita ett ansikte på cirkeln som hon tyckte var huvudet på en gubbe med trekantig kropp. Utredaren sa att så fick hon inte göra. Hon skulle bara rita det bilderna föreställde. När bilderna var klara ville hon signera dem också. Testledaren insåg att det skulle kunna bli diskussion om hon inte fick visa hur duktig hon var så hon väntade tålmodigt på att Emmy skulle skriva sitt namn.

Jag märkte hur svårt det var för Emmy att sitta still och lösa uppgifterna. Efter fem minuter började hon skruva på sig. Efter tio klättrade hon omkring på och vände stolen medan hon löste uppgifterna. Redan från början var Emmy mer fascinerad av stoppuret som användes för att klocka testerna, än av uppgifterna hon skulle lösa. Hon frågade hur man använde det. Testledaren förklarade att den långa visaren visade hur många sekunder hon hade hållit på. Emmy frågade varför det var två klockor när hon såg minuturtavlan. Testledaren trasslade in sig i en förklaring som varken jag eller Emmy förstod. Efter en dryg halvtimme avbröts testerna därför att Emmy bara gjorde annat, exempelvis byggde en båt av stolen, och svarade fel därför att hon hade tröttnat. Några kontrollfrågor, som testledaren ställde, visade att Emmy hade löst flera av uppgifterna i huvudet, men svarade fel på ren trots.

Vid något tillfälle under dagens tester, hade testledaren vänt sig till Cattis och sagt, att inte förrän Emmy har svarat fel på fem frågor kunde hon gå vidare till nästa uppgift. Det hörde Emmy. Svaret på de följande fem frågorna blev "jag vet inte", och hon fick raskt gå vidare till nästa uppgift. Tydligen hade testledaren tidigare sagt att det var duktigt av Emmy att säga att hon inte visste när hon inte visste, för det vågade tydigen inte alla barn erkänna. Efter att ha sagt "jag vet inte" fem gånger sa hon stolt "jag sa jag vet inte fem gånger!"

Som åskådare är det fantastiskt roligt att se hur Emmy löser uppgifterna och höra vad hon säger under tiden. I går fick hon lägga ett antal pussel. Ett föreställde ett ansikte. När det var klart tyckte hon att det borde fattas delar för det saknade kropp. Ett annat föreställde en röd bil. Innan hon hade börjat lägga det funderade hon över om det skulle bli en eller två bilar. När den var klar sköt hon den åt sidan och sa att den skulle åka till Mallorca.

Pengar har inte Emmy någon uppfattning om över huvud taget. "Hur många enkronor går det på en femkrona", frågade testledaren. 119 svarade Emmy blixtsnabbt. Hon vet inte vad vare sig enkronor eller femkronor är. Fast de flesta fyraåringar gör nog inte det.

I ett ordtest skulle testledaren säga ord och Emmy förklara vad de betyder. Svaret på "hatt" var kort och gott "huvud". Som svar på "cykel" satte sig Emmy på sidan av stolen och gjorde trampande rörelser med benen i luften. När testledaren sa nästa ord hade Emmy rest sig upp och stod vid sidan av bordet och trampade snabbt med fötterna för att visa att hon kunde cykla fort också.

Det är också roligt att iaktta testledaren. Hon är inte van vid hur Emmy fungerar och ger henne instruktioner som leder till helt andra resultat än vad hon väntar sig. Sen ser hon lite besvärad ut när Emmy gör som hon vill. Testerna är egentligen gjorda för lite större barn. Och lite yngre testledare, tror jag. Det vore antagligen utvecklande om testledaren utvärderades efter testerna. Hon skulle kanske kunna lära sig lite om både sig själv och barn som Emmy.

Det är synd att både testledaren och testerna är så oflexibla, för jag tror inte att de kommer att få fram de resultat de borde. Å andra sidan är det inte hennes intelligens de ska mäta heller så i det stora hela kommer det nog inte att spela någon större roll.

Cattis var tvungen att gå ut ett tag för att inte förstöra testerna med sitt skrattande. Alltihop filmas och om man sitter och skrattar hörs det inte vad Emmy säger. Dessutom brukar Emmy spela över om hon ser att någon skrattar, så det finns anledning att bita sig i tungan. Imorgon är det min tur att följa med igen.

 

October 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Sep   Nov


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.