ISSN 1651-6737

den 5 augusti 2002

  Jag började just läsa en bok som heter Influence och är skriven av Robert B Cialdini. Den handlar om hur människor påverkas och kan påverkas. Redan de första sidorna lovar gott.

Det finns något som heter "perceptual contrast" (ungefär uppfattad kontrast). Enligt den upplever människor saker i förhållande till varandra och överskattar därför deras proportioner. En hand som har varit i varmt vatten kommer att uppleva ljummet vatten som kallt medan en som har varit i kallt vatten kommer att uppleva samma ljumma vatten som varmt. Om man har köpt exempelvis en TV som kostar mycket pengar är det troligare att man kan övertygas om att köpa någonting som kostar förhållandevis mindre pengar trots att det är dyrt. Om du kommer till en affär och säger att du vill köpa en sak som kostar mycket pengar och en som kostar lite, kommer många försäljare att börja med att sälja saken som kostar mycket pengar eftersom du totalt kommer att göra av med mer pengar då.

Som exempel nämns en kund som kommer till en herrklädesaffär och vill köpa en kostym och ett skärp. Om han först köper en kostym för flera tusen är det troligt att han kan tänka sig att köpa ett skärp för femhundra kronor eftersom det verkar så förhållandevis lite (även om det är ett dyrt skärp). Om han däremot köper skärpet först är det inte så troligt att han väljer ett som kostar många hundra kronor. Då blir det med stor sannolikhet ett betydligt billigare.

Allt som står i boken är vetenskapligt bevisat, det vill säga man kan med säkerhet säga att det oftast förhåller sig så. Jag känner dessutom igen mig i många situationer som beskrivs.

 

  Jag har provat webblogg-programmet Radio från Userland i ungefär en vecka. Det är imponerande hur kraftfullt det är samtidigt som det också kan ta hand om rutinuppgifter som att sköta FTP-trafik för uppdaterade sidor utan att man märker det. Att kunna skicka mail som automatiskt hamnar på hemsidan är också en bra möjlighet eftersom det betyder att man i princip kan göra uppdateringar från en mobiltelefon var man än befinner sig. Det är mycket enkelt att göra ändringar i prublicerade sidor och ändringarna syns på nätet efter några sekunder.

Man har möjlighet att prova Radio
gratis i en månad innan man bestämmer sig för om man vill köpa eller inte.

 

  Jag har uppdaterat sidan med läsvärda böcker med ett antal nya böcker och samtidigt grupperade jag dem lite bättre.

Läsvärda böcker

 

August 2002
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Jul   Sep


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.