ISSN 1651-6737

den 17 mars 2004

  Joey sitter i köket med sin skrivläxa medan jag äter en sen middag:

Joey: - Nicke, hur stavas "gjorde"?

Jag: - Hur tror du att det stavas?

Joey: - Jag vet inte. Jag frågar ju dig.

Jag: - Gissa då.

Joey: - Med g.

Jag: - Hur uttalar du det?

Joey: - "Jorde".

Jag: - Hur uttalar du g o d då?

Joey: - G o d, det blir god.

Jag: - Just det, men du vill uttala g o r d e "jorde"?

Joey: - Jaa. Hur stavas det då?

Jag: - Hur stavar du gjort?

Joey: - Gjort, j o r t.

Jag: - är du säker?

Joey: - Näej.

Jag: - Titta i en bok.

Joey: - Vilken bok?

Jag: - Vilken som helst på svenska.

Joey: - Kan du inte bara säga?

Jag: - Nej. [Ler]

Joey: - Det finns ju inte med här.

Jag: - Nej, ta en bok i stället. I en serietidning är det inte säkert att det finns med.

Joey: - Men vad då, måste jag läsa hela Harry Potter eller?

Jag: - Harry Potter fungerar nog, men jag tror inte att du behöver läsa hela.

Joey: - I den här boken kanske det finns. [Kommer tillbaka med Sanningen av David Baldacci.]

Jag: - Det gör det säkert.

Joey: [Slår upp boken på måfå.] - Kolla, här finns det. Åh, gj stavas det. Jag visste det!

Jag: - Bravo!

Joey: - Där är det igen. Och där. Vilken bra bok. Man verkar bara behöva slå upp en sida så finns det där.

Jag: - Så bra då. Nu glömmer du aldrig bort hur det stavas va'?

Joey: - Kanske inte.

Jag: - I fortsättningen tänker jag inte berätta hur ord stavas. Du får titta i en bok i stället. Bra va'?

Joey: - Hmm ...

 

  

Regler:

 1. Vi lär oss någonting varje dag.

 2. Dagar då vi inte lär oss något har vi inte varit uppmärksamma. Vi lär oss någonting varje dag. Se 1.

Om du som skriver någorlunda regelbundet på webben bestämmer dig för att ovanstående regler gäller, och vill dela med dig av dina lärdomar, kan vi tillsammans lära oss mer. Det räcker med att kortfattat sammanfatta dina lärdomar en gång i veckan, om det inte finns tid att göra det oftare. Du behöver inte dela med dig av alla lärdomar. Det räcker om du väljer några.

Inkluderar du reglerna och den bakomliggande tanken kan det sprida sig och bli en igenkännbar standard hos dem som läser och skriver på webben. Länge leve kunskapsspridning!

Lärdomar:

 • Gör inte om vad någon annan redan har gjort bättre. Lägg din energi på saker du kan göra bäst.

 • För effektiv läsning är det viktigt att ha ett mål. Annars vet du inte vad du ska läsa eller hur mycket.

 • Grupper av människor blir inneffektiva av förändringar i deras sammansättning. (Det gäller även destruktiva grupper.)

 • Du blir bättre på det du gör, och vice versa.

 • Det finns inga säkra kort. Barn vill inte alltid ha pannkakor till middag.

 • Kreativitet är konstruktiv tankeförmåga som kännetecknas av brist på mentala begränsningar.

 • Begränsningar ska skydda, inte hindra.

 • När du är osäker är du lätt att påverka och manipulera. Ifrågasätt vad du gör.

 • Ta inte andra människors tid för given om du inte är beredd att ge obegränsat av din egen.

 

  Upprepningar.

Människor är fenomenala på att falla in i mönster. Jag skrev "handlar till stor del om" i en text och tyckte att det kändes obehagligt bekant. Jag gjorde en sökning och fann att jag har skrivit det i två andra texter på Enkelriktat. Tre upprepningar på ungefär 1100 texter låter kanske inte så mycket, men med en så speciell ordföljd som "handlar till stor del om" tycker jag att det är för mycket. Det är skillnad med alldagliga uttryck.

Det finns i det närmaste oändliga möjligheter att variera sig med språket. Trots det uttrycker vi oss ofta likartat och återanvänder formuleringar.

På plussidan kan man säga att det är tack vare vanor som det går att känna igen våra stilar. Om vi varierade oss i det oändliga kanske texterna skulle bli opersonliga. Som om en dator hade skapat dem slumpmässigt, men grammatiskt riktigt. När jag gillar någons sätt att skriva är det inte bara vad hon skriver utan framför allt hur som är avgörande.

Upprepning och igenkännligt är "släkt". Upprepning är mer specifikt. Jag kan peka på förekomster av något. En skiva som har hakat upp sig. Igenkännligt är ofta abstrakt. En känsla av att något är bekant. Värme, kyla, vänskap.

Kanske är det grader på samma skala. Oigenkännlig - igenkännlig - upprepad. Eller två parallella skalor; en för abstrakta förekomster, igenkännlighet, och en för konkreta, upprepning. Eller helt fritt från dimensioner. Eller fullt av dem.

 

March 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Feb   Apr


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.