ISSN 1651-6737

den 24 mars 2004

  Bluetooth är spännande. Jag har börjat ha det aktiverat i mina telefoner. Eftersom räckvidden bara är omkring 10 meter kan jag vara ganska säker på att eventuella andra bluetooth-telefoner som de hittar finns i närheten.

Ibland när jag är på platser med många andra människor gör jag en sökning för att få en uppfattning om hur många mer som har det aktiverat. Det brukar vara ganska få. På lunchen i dag hittade den två telefoner; en Nokia 6310 och en icke namngiven telefon. I tunnelbanan på vägen hem hittade jag en Sony Ericsson T610, en okänd telefon och en okänd handdator.

Det finns än så länge inte mycket att göra med de telefoner man hittar, mer än att konstatera att de är där.

Webbtjänsten bluejackQ föreslår att man ska skicka ett meddelande som lyder "Hello, you've been bluejacked" åtföljt av webbadressen till hemsidan: http://www.bluejackq.com/ där fenomenet beskrivs. Kanske kan det vara ett sätt att få folk att börja använda bluetooth i väntan på riktiga kommunikationsprogram för mobiltelefoner.

Vad ska det vara bra för att kommunicera med okända människor? kan man undra. Kommunikation är roligt och egentligen borde det inte vara märkvärdigare att kommunicera med okända via bluetooth än på diskussionsforum på nätet. Sitter man ensam och väntar på sin lunchpizza kanske en stunds chattande kan vara ett lämpligt tidsfördriv.

I vissa mobiltelefoner går det att spela spel mot andra via bluetooth. Bland annat i Ericsson T39 och Sony Ericsson T610. Varför inte utmana någon? Jag har spelat Ericssons variant av tennis via bluetooth. Det fungerar, men är inte ett särskilt roligt spel.

Det finns ett ganska krångligt sätt att skicka meddelanden via bluetooth i mobiltelefoner: Skapa en post i adressboken och skriv meddelanden i namn- och adressfälten, välj att skicka det som visitkort till en bluetoothansluten telefon i närheten. Det förutsätter att man först har sökt och lagt till mottagande telefon som en bluetooth-enhet.

De telefoner jag känner till måste man manuellt söka efter andra bluetoothtelefoner med. Det vore roligare om det gick att ställa in dem så att de själva sökte med jämna mellanrum och talade om ifall de hittade någon "kompis".

Förhoppningsvis dröjer det inte så länge innan det kommer användbara program för telefoner som har bluetooth. För några år sedan skrevs det en del om att butiker skulle kunna använda bluetooth för att kommunicera med sina kunder. I längden vore det kanske tröttsamt, men nu kunde det vara roligt att bli uppmärksammad på specialerbjudanden när jag går förbi hyllan där just de varorna finns. Till skillnad från den mesta annan telefonkommunikation kostar det i stort sett inte något att skicka data via bluetooth.

 

March 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Feb   Apr


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.