ISSN 1651-6737

den 10 april 2003

  Drawing on the right side of the brain tillhör kategorin "fantastiska böcker".

Fantastiska böcker kan vara böcker som omvandlar något som av många uppfattas som en "gåva" till en teknik som i stort sett vem som helst kan lära sig. I Drawing on the right side of the brain går Betty Edwards igenom, steg för steg, hur vem som helst kan lära sig att rita och det är verkligen en teknik.

Många av oss människor är väldigt duktiga på att se saker i tre dimensioner, i mängder av färger och nyanser och med skuggor. Ironiskt nog försvårar det för oss att rita av dem. En avbildning på papper är tvådimensionell och tillåter inte att vi avbildar saker exakt som de ser ut i en tredimensionell värld. Vi är tvungna att reducera dem till två dimensioner i de färger vi har till förfogande. Det är denna konvertering vi har svårt för att hantera. Vårt logiska sinne, det som kallas vänster hjärnhalva, hindrar oss från att bara rita av det vi ser.

Genom att i stället för saker se exempelvis ytor, kanter och silhuetter, kan vi inaktivera vänster hjärnhalva och rita vad vi ser. När det är klart kommer det ändå att se ut som föremålet vi ritar av. Det ser ögonen och hjärnan till. I stället för att rita en stol kan vi rita av de tomma områden som omger stolen. De har inga namn och de är inte något som vänster hjärnhalva kan arbeta med. Därför tvingar vi vänster hjärnhalva att sluta arbeta när vi väljer att rita av dem.

Det är synd att boken inte finns på svenska längre. Den hade varit en perfekt present att ge bort. För den som inte räds läsning på engelska är originalet en mycket bra gåva. Den är skriven med ett språk som är lätt att förstå och innehåller massor av bilder som illustrerar det som lärs ut.

Jag har inte gjort övningarna på riktigt, men genom att läsa dem har jag lärt mig att tänka på rätt sätt. Så småningom hoppas jag kunna sätta mig i lugn och ro någonstans och prova teknikerna i boken.

Jag har funderat mycket över hur tekniken att inaktivera vänster hjärnhalva kan användas i andra sammanhang. Kanske kommer jag på något bra framöver.

 

April 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Mar   May


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.