ISSN 1651-6737

den 18 april 2003

  Morgondagens vuxna.

En bild som heter EmmyProfil.jpgI morse när jag vaknade var Cattis upprörd. Detta var anledningen:

Cattis blev väckt av att det knackade på ytterdörren. Det var Emmy som ville komma in. Hon hade nattlinne på sig och var barfota och ingen vet hur länge hon har varit ute. Det var drygt 5 grader varmt ute.

När Cattis gick ner på nedervåningen såg hon hur Emmy hade tagit sig ut. Hon hade klättrat upp på en bokhylla och ett datorbord i Joeys rum och öppnat ett fönster som sitter ungefär en och en halv meter över golvet. Där hade hon klättrat ut. Hon kunde ha använt ytterdörren i stället eftersom den lätt kan öppnas inifrån.

Innan hon gick ut hade Emmy försökt att hälla upp Coca Cola i ett glas på vardagsrumsbordet. Colan hade förstört några papper som Cattis hade velat spara och mycket annat var också kladdigt.

Utanför barngrinden till köket stod det en pall som hon har hämtat i Joeys rum. Med den har hon förmodligen klättrat in i köket. Kanske för att hämta ett glas att ha Coca Cola i.

När jag gick in i badrummet upptäckte jag ytterligare en sak som Emmy har hunnit göra medan vi sov. Hon har målat handfatet med guldigt nagellack. Det är inte första gången. Senast var det silverfärgat nagellack och det tog en bra stund att få bort det med aceton. Förmodligen var det inte meningen att det skulle komma färg i handfatet. Hon skulle nog måla sina naglar. När jag försökte tala allvar med henne tittade jag på hennes naglar. På ena handen hade hon inte målat alls, men på andra handen var alla naglar och huden runtomkring vackert guldiga.

I de här sammanhangen känns det som en bagatell att hon har armbågarna på bordet ibland när hon äter.

Nu sitter hon i duschen och sjunger medan hon leker med en docka och en plasthäst. "Ja vill va som du ... Ja vill va som du ... Ja vill inte va som hon ... Ja vill inte va som hon ... Ja vill bara va som duu ...", sjunger hon.

I morse hade Emmy varit ovanligt flitig, men det hör annars till vanligheterna att hon hittar på något hyss på morgnarna eller nätterna. Förra helgen, efter Joeys födelsedagsfirande, hade hon matat Alba med Joeys suddgummisamling. Joey blev förstås jätteledsen.

När Joey var i Emmys ålder, runt tre år, tyckte jag att han var besvärlig som gick in i köket och lagade sin frukost själv. Han hade kunnat skära sig på brödkniven till exempel. Jag tejpade igen kylen och frysen så att han inte kunde öppna dörrarna. Nu känns även det som en bagatell.

Emmy brukar också laga sin frukost själv. Vi får ofta slänga bröd som hon har lämnat framme eller misshandlat med brödkniven. Hon vet precis hur det ska vara och har både smör och ost på mackorna.

Ibland undrar jag vad hon tänker på. Nu sitter hon och sjunger ungefär: "Intressant, intressant, intressaaaaaant ... De e helt otroligt ... De e helt otroligt ... De e helt otroooliigt! Vajpa schaj, Vajpa schaj ... Aoi tei shaoi, aoi tei schaoi ... Torki torkis torkis torkis torkiiis ... Jämmerdal e borta! Jämmerdal e borta! Jämmerdal e boorta!"

Nu ska jag gå och kolla vad hon har hittat på i duschen. Hon häller ibland ut allt schampo när hon ska tvätta håret på sina små hästar.

 

April 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Mar   May


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.