ISSN 1651-6737

den 7 juli 2003

  Sagostund.

Jag: - "En stormig natt, i skuggan av Notre Dame, försökte några zigenare ta sig in i Paris med båt. Men den onde domaren Frollo hade lagt ut en fälla ..."

Emmy: - Pappa, jag måste trycka på knappen på lampsladden så att hissen åker upp.

Jag: - Emmy, när någon läser en saga ska man vara tyst och lyssna.

Emmy: - Okej då.

Jag: - "Men den onde domaren Frollo hade lagt ut en fälla och väntade på att arrestera zigenarna. En ..."

Emmy: - Jag kan trolla bort din näsa.

Jag: - Emmy, du skulle ju vara tyst när jag läser.

Emmy: - Förlåt.

Jag: - "En av kvinnorna bar på ett  knyte ..."

Emmy: - Mmm. Mmmmm. Mmm ...

Jag: - Emmy!

Emmy: - Oj.

Jag: - "En av kvinnorna bar på ett knyte och sprang till katedralen för att ..."

Emmy: - Fast pappa, jag är faktiskt törstig.

Jag: - Vill du gå upp och dricka vatten i stället för att läsa saga då?

Emmy: - Jahaa.

Jag: - Okej, kom då, men då får du lägga dig och sova sen.

Emmy: - Mm ...

Hon är inte särskilt intresserad av själva sagan. Det mesta runtomkring är roligare.

En av hennes aktiviteter i dag var att måla badrumsspegeln med hudkräm med hjälp av en nagelborste. Några pölar hamnade på golvet också.

 

  Nikola Tesla hade en mycket välutvecklad förmåga att visualisera saker i huvudet. Han kunde konstruera en turbin och provköra den i huvudet. Han kunde dessutom uppfatta missljud vid testkörningarna och åtgärda dem och göra nya körningar. Detta gjorde han i stället för att bygga prototyper och han påstod att de tester han körde i huvudet aldrig gick fel. De färdiga produkterna fungerade som väntat.

Det är få förunnat att ha en sådan välutvecklad visualiseringsförmåga. Det är först med 3D-simuleringar i datorer som det har blivit möjligt för "alla" att göra liknande simuleringar.

Tesla hade, innan han kom underfund med sin visuella förmåga, stora problem med den. När han hörde ord som beskrev saker han kände till, såg han dessa saker i huvudet och ofta tillsammans med blixtrande ljus. Dessa bilder var så verkliga att han ibland hade svårt att skilja mellan dem och verkligheten.

I In the minds eye berättar Thomas G. West om många av våra mest kända tänkare och genier och deras förmågor och oförmågor. Nikola Tesla är en av dem. Det verkar som om väl utvecklade färdigheter inom vissa områden går hand i hand med stora svårigheter inom andra.

Winston Churchill hade mycket svårt i skolan och språk var en av hans stora svagheter. Att han blev så bra på att hantera det engelska språket förklarade han med att han fick så mycket mer tid på sig att bekanta sig med det i och med att han gick om flera klasser. Churchill var sämst i sin klass, vilket syntes tydligt när klassen marscherade på skolgården. Eleverna marscherade i betygsordning. Han fick gå allra sist.

In the minds eye är en intressant bok. En del har jag läst tidigare, men här är likheterna mellan våra största tänkare sammanställda på ett bra sätt. Man kan nämna i stort sett vilken geniförklarad person som helst och koppla samman honom (det verkar nästan alltid vara män av någon anledning) med stora inlärningshandikapp eller andra svårigheter. Thomas G. West resonerar att långsam inlärning kanske kan leda till djupare förståelse för ämnet.

Carroll Lewis (skrev Alice i Underlandet), som egentligen hette C. L. Dodgson, var välkänd matematiklärare. Han hade extremt svårt att minnas ansikten och siffror. Därför utvecklade han egna minnestekniker med vars hjälp han slapp komma ihåg siffrorna, exempelvis datum, men kunde räkna fram dem snabbt i huvudet.

En sådan teknik gick ut på att tilldela alla siffror två konsonanter som var utbytbara mot varandra. Siffran två kunde till exempel vara d och v. D för "duo" (två) och v från två. Ett årtal, exempelvis 1492 (året då Columbus upptäckte Amerika), skulle kunna bli "fnd" (första ettan i årtalet hoppas över eftersom den anses självklar). När man har konsonanterna för talet kan man lägga till vokaler där man vill. I exemplet ovan skulle Dodgson lägga till "o" och "u" så att det blev "found" ("upptäckte" på engelska), vilket var lättare att komma ihåg.

Dodgson kallade denna teknik för "Memoria Technica". Själv tycker jag att tekniken verkar ganska omständig, men för honom var den tydligen ändamålsenlig.

 

July 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Jun   Aug


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.