ISSN 1651-6737

den 26 juni 2003

  En fil med namnet Bilhjul.jpgJag skulle vilja bygga en bil.

Det var någon gång när Thomas och jag var ute och åt som jag kom på att det borde gå att göra snabba gummisnoddsdrivna bilar. Om man bygger en liten bil med kullagrade axlar och driver den med kraftiga gummisnoddar som man spänner till bristningsgränsen måste den rusa iväg med en väldig fart.

Man skulle kunna sätta upp några enkla regler och anordna tävlingar, ungefär som i Robot Wars. Det finns många tänkbara grenar: Högst maxhastighet, längst räckvidd, bäst accelleration, starkast och så vidare. Till skillnad från Robot Wars skulle det inte behöva bli så dyrt att bygga en bil. Även en mycket bra bil skulle säkert kosta mindre än 1000 kronor. Det är för all del mycket pengar för en gummisnodd, några hjul och lite andra saker, men gummisnoddsbiltävlingar skulle väl bli en typisk materialsport. Bra lager, bra hjul, bra gummisnoddar och förstås genomtänkta konstruktioner.

Om man sätter en kon på hjulaxeln skulle bilen kunna bli automatväxlad så att den får bra accelleration i början och hög fart och bra räckvidd i slutet av gummisnodden. Det går att utveckla själva konceptet hur mycket som helst.

Jag letade lite på nätet och hittade en del information om gummisnoddsbilar.

Rubberband cars
Rubberband Toy Car
Making Things Go

 

  Att skriva förbättrar minnet.

Sedan jag började skriva, inte bara här, utan på alla möjliga ställen, har jag börjat komma ihåg saker. Både sådant som hände ganska nyligen och sådant som hände för länge sedan.

Tidigare var mitt minne lite som om jag föddes i går. Visst kom jag ihåg en hel del saker, men inte på långa vägar så mycket som nu. Jag har blivit bättre på att minnas vad andra har sagt och vilka ord de har använt också. Nu kan jag ofta återge samtal ganska väl när jag skriver. Förr mindes jag bara i stora drag vad ett samtal hade handlat om. Jag mindes dem mer med hjälp av känslor. Jag kunde säga vad jag eller någon annan inte kunde ha sagt vid samtalet, baserat på vilka känslor jag fick. Det var heller inget problem att beskriva vilka känslor samtalet framkallade.

Över huvud taget minns jag fler detaljer. Saker syns tydligare. Det verkar inte spela så stor roll vad jag skriver så länge som det inte är upprabbling av fakta eller beskrivning av saker som jag kan utantill. Minnet blir bättre ändå. Det behöver förmodligen vara saker som jag behöver tänka efter för att komma på.

Eftersom jag inte har gjort något längre skrivuppehåll kan jag inte säga om minnet förblir bra om jag slutar skriva eller om det försämras långsamt eller snabbt. Jag tror att det skulle bli långamt sämre. Jag sätter högre värde på mina tankar nu och förstår att även strunttankar kan vara en del av något större och mer intressant. Ungefär som enmansbrainstorming. När jag har skrivit något kan nya minnen med anknytning till det jag har skrivit komma i en ström en tid efteråt.

Som barn tycker jag att jag ofta blev föreslagen att skriva dagbok. Det gjorde jag naturligtvis aldrig. Jag kunde knappt skriva förrän långt efter att jag hade slutat skolan. Det är synd att dagbok har en så tråkig klang. Dagbok är för mig en bok som man skriver vad som har hänt under dagen i. Gärna med klockslag. Jag förstår inte varifrån jag har fått den konstiga bilden. Om jag hade kunnat skriva när jag var mindre hade det kanske gått att få mig att skriva något dagboksliknande om det presenterades på ett annat sätt. Å andra sidan kanske jag inte var mogen för det då oavsett hur det hade paketerats.

Det är skönt att kunna konstatera att jag i alla fall lägger mig till med en del nya vanor. Det kanske betyder att jag också lägger av med en del gamla.

 

  Emmy och jag gick över en stenlagd gång på skolgården på väg hem från dagis:

Emmy: - Man får bara gå på stenarna, inte på strecken.

Jag: - Okej, då går jag inte på strecken.

Jag igen: - Men du går ju på strecken!

Emmy: Om hajarna är på landet kan man gå på strecken.

 

  Håkan Kjellerstrand som står bakom hakank.blogg var snabb att ge mig ett förslag på översättning av break in a book som jag skrev om i går. Han använder "mjuka upp boken" eller "mjuka upp bokryggen", vilket är det bästa förslag jag har fått hittills. Det kommer jag att använda tills vidare.

Nätet är en imponerande kunskapskälla. Det tog inte många timmar från att jag beskrev mitt bryderi till dess att jag fick ett svar som jag är fullt nöjd med. Jag har en känsla av att jag har hört ett annat uttryck någon gång, men "mjuka upp" blir utmärkt.

 

  För ungefär en och en halv vecka sedan beställde jag nya sommardäck till bilen hos Dackonline. Innan jag beställde försökte jag få lite råd om vad jag skulle köpa för märke och modell. Det fanns mängder att välja mellan.

Jag ringde till deras kundtjänst i hopp om att få en rekommendation. Det visade sig vara nästan omöjligt att komma fram till dem på telefon. "Välkommen till Dackonline! Alla våra säljare är upptagna just nu. Prova att ringa tillbaka senare. Vill du att vi ringer upp dig kan du lämna ditt telefonnummer."

Efter att ha ringt åtskilliga gånger lämnade jag mitt telefonnummer så att de skulle kunna ringa upp mig. Kort därefter lyckades jag till slut komma fram på telefon. Jag berättade vad det var för bil jag skulle köpa däck till och förklarade att jag inte hade en aning om vad jag skulle välja. Jag frågade vad han tyckte. Han sa att det beror på vad jag vill ha. Jag förklarade igen att det var det jag inte visste och frågade om alla däck de säljer är bra så att man kan välja vad som helst. Det sa han att de var. Då frågade jag om det var några märken som var bättre än andra. Han räknade upp Goodyear, Michelin och Pirelli. Eftersom det verkade som om jag inte skulle få ut något mer tackade jag för hjälpen och sa adjö.

I stället ringde jag till Bilia för att verifiera att jag åtminstone tänkte köpa rätt dimension på däcken. De berättade vilka dimensioner jag kunde använda.

På Dackonlines hemsida finns det ganska mycket information om alla däck de säljer. De har även rekommenderade priser så att man kan se hur deras priser ligger i förhållande till dem. Jag valde fyra däck av en modell som verkade vara bra på både torr och våt väg och som skulle vara extra tysta. Betalningen gjorde jag med kort.

När jag hade skickat iväg beställningen bad de mig att svara på några frågor om deras service. Eftersom jag hade lite synpunkter på deras försäljare skrev jag bland annat det.

Två dagar efter att jag hade gjort beställningen ringde de upp mig och sa att jag hade lämnat mitt telefonnummer så att de skulle kunna göra det. Då var det redan för sent eftersom jag hade fått tag på dem per telefon två dagar tidigare.

Några dagar efter beställningen kunde jag logga in på deras hemsida och se att däcken skulle levereras hem på midsommarafton. Eftersom det var en helgdag antog jag att de skulle levereras efter helgen i stället.

I tisdags hade jag fortfarande inte fått däcken. Då skickade jag e-post till dem och frågade om det fanns möjlighet att se hur långt de har hunnit eller när de kommer att levereras. Det har de fortfarande inte svarat på trots att e-post är den kontaktmetod de rekommenderar.

Jag har kontaktat dem med e-post en gång tidigare. Det tog ungefär två dagar att få svar och den följdfråga jag då ställde har de fortfarande inte besvarat och det var en vecka sedan.

I morse ringde jag dem ett stort antal gånger och till slut kom jag förbi telefonsvararen. Jag frågade när mina däck kommer att levereras. Försäljaren tittade i deras system och konstaterade att leveransdagen var passerad med en knapp vecka. Han sa att däcken ser ut att finnas i Sverige och bad att få kontrollera och återkomma.

För en stund sedan fick jag någon sorts svar på de synpunkter jag lämnade i samband med köpet. Det ser ut så här:

Guten Tag Herr Johansson

Bezüglich Ihres Kommentares zu Ihrer Bestellun RD 269281 von 16.06.2003  11:55:

Jag blev tipsad om er av min bror. Han sa att ni var ganska billiga och hade ett stort urval samt hjälpsamma i telefon. Eftersom jag inte hade en aning om vad jag borde välja av alla däck med "min" dimension ringde jag er för att be om råd.     De cirka femton första gångerna jag ringde fick jag besked om att det inte fanns någon ledig säljare. När jag väl kom fram berättade jag vilken bil jag har och att jag inte visste vad jag skulle välja. Säljaren höll med mig om att det var svårt och sa att det är fråga om vad jag vill ha.    Det var inte mycket till hjälp eftersom jag inte visste vad jag "borde" vilja ha. Det var det jag ringde för.    Mitt tips är därför att ni ber era säljare att lyssna på kunderna. Om de ber er om hjälp bör säljarna ställa lite frågor och lämna en rekommendation. Vad är det annars meningen att de ska göra som inte er webbplats kan göra lika bra?    Jag ringde till Bilia i stället och fick lite hjälp. Nu hoppas jag att jag har beställt rätt däck.    !
 Vänliga hälsningar    Niklas Johansson

Möchten wir Ihnen folgendes mitteilen
 
Mit freundlichen Grüßen

Team Delticom

God dag yxskaft. Jag försöker att översätta de tre sista raderna:

"Vi vill meddela er följande

Med vänliga hälsningar

Team Delticom"

Det är tur att jag kommer ihåg några ord av den lilla tyska jag lyckades lära mig i skolan. Annars hade jag varit tvungen att be någon annan översätta texten som egentligen inte säger någonting.

Om man ber sina kunder att kontakta en via e-post kan man förväntas svara ganska fort den vägen. Har man en kundtjänst som det nästan alltid är upptaget hos när man ringer, kanske det kan vara idé att uppgradera kundtjänst. Ett antal av de samtal som kommer borde kunna ge bra försäljningstillfällen. Har man försäljare är det bra om de kan hjälpa kunderna med goda råd när de ber om dem. Till en kund som inte vet någonting borde man kunna sälja nästan vad som helst. Varför inte föreslå något som kostar mycket men är riktigt bra? Lovar man leverans en viss dag bör man åtminstone höra av sig om leveransen blir mer än ett par dagar försenad.

Det finns en del att förbättra, tycker jag, men får jag däcken har jag i alla fall sparat 16 procent av priset enligt Dackonline.

Det är inte första gången som en kundtjänst återspeglar kvalitén på den övriga tjänsten. Jag har råkat ut för liknande saker med exempelvis Halebop. I fortsättningen ska jag undvika att göra affärer med företag vars kundtjänst inte fungerar.

 

June 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
May   Jul


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.