ISSN 1651-6737

den 27 maj 2003

  Det är möjligt att förändra sig själv genom att förändra sitt språk. Det skriver Marcia Emery i Powerhunch!.

Hur vi uttrycker oss och uttryck vi använder ofta säger en del om vår inställning till oss själva och livet. En person som ofta använder uttryck som "jag har antagligen fel, men jag tycker att ...." är osäker på sig själv. Genom att byta ut det uttrycket mot ett annat, som bättre speglar hur han/hon vill vara, kan han/hon förändra sig själv. Att i stället säga "jag tycker att ..." ger ett intryck av gott självförtroende och leder med tiden också till bättre självförtroende.

Genom att fundera över hur vi uttrycker oss kan vi lära oss mycket om oss själva och, om vi vill, ändra på saker vi tycker är mindre bra.

Inte just detta, men en del andra av teknikerna i boken påminner om NLP (neurolingvistisk programmering). Det står en del om drömmar och hur de kan användas för att få svar på svåra frågor eller lösa problem. Det står också en hel del om kreativitet och hur associationsmetoden kan användas för att få svar på frågor.

Associationsmetoden kan också användas för att främja kreativitet. Kortfattat går det till så att man tänker på ett problem eller något man vill ha kreativa idéer kring. Därefter försätter man sig i ett avslappnad tillstånd samtidigt som man fokuserar på exempelvis en punkt eller ett mönster i närheten. När det sedan dyker upp en bild, ett ord eller något liknande, associerar man det till andra ord eller bilder. Något av dessa kommer att visa sig innehålla vad man är ute efter. Som sagt, kortfattat.

Att använda drömmar som problemlösare eller för kreativitet kan gå till på liknande sätt. Först formulerar man problemet som en fråga: "vad ska jag göra för att lösa problem x?". Sedan går man och lägger sig. När man vaknar börjar man med att dra sig till minnes vad man har drömt. Helst innan man öppnar ögonen. När drömmen börjar komma fram ska man gå igenom den gång på gång och försöka minnas så många detaljer som möjligt. Först när den inte blir mer detaljerad är det dags att öppna ögonen och skriva ner den (eller spela in den).

Sedan är det dags att tolka drömmen. Egentligen är det den som har haft drömmen som bäst kan tolka den. Det gäller att förstå vilket symbolspråk man har om man vill kunna tolka en dröm. Det finns generella saker, men mycket är helt individuellt.

Någon gång ska jag nog läsa en bok om drömmar.

 

  I går åt jag en skräpmatlunch på McDonalds. När jag hade betalat och fått maten såg jag att kassörskan hade glömt att ge mig och ta betalt för en av de saker jag beställde. Hon hämtade den och den kostade 9 kronor. Jag gav henne en 50-lapp, men hon råkade slå in att jag hade betalat 500 kronor. Då såg hon mycket olycklig ut. Hon visste inte hur hon skulle rätta till det utan behövde veta hur mycket hon skulle ge mig tillbaka i växel. Till slut frågade hon mig: - Hur mycket är 50 minus 9?

Där har vi ett riktigt handikapp.

 

May 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Apr   Jun


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.