ISSN 1651-6737

den 16 november 2003

  Emmy har varit hos farmor från i går. I dag var de på Röda korsets basar.

Hon fick en "Vtech Smart Start Learning Laptop" som kostade 50 kronor. Med den kan hon lära sig svensk grammatik med hjälp av en syntetisk datorröst. "Vad heter hatt i plural", frågar den. Då är det meningen att man ska skriva "hattar" på det lilla tangentbordet. Emmy tycker att det är roligt att den låter. Fast hon kommer nog inte att lära sig så mycket grammatik.

Joey fattade däremot vad det handlade om och skrev "hattar" när den frågade efter pluralformen av hatt. Kanske kan han ha nytta av den i stället.

När jag frågade Emmy vad de hade ätit till middag hos farmor i går, berättade hon att de hade fått fiskpinnar och potatismos. När jag frågade vad de hade ätit till middag i dag sa hon att de hade ätit fiskpinnar och potatismos igen. Det kan mycket väl vara sant. Emmy tycker om fiskpinnar och mamma tycker om Emmy. Kalle hade ätit något annat. Jag kan tänka mig att han inte lika gärna äter fiskpinnar två dagar i rad.

---

En fil med namnet EmmyGrimaserar.jpgPappa gav mig en CD med diverse bilder. Jag tror att Tommi har tagit de flesta. Några föreställde Emmy. Bland annat den här. Det fanns flera som var ganska roliga.

 

  Tänk om mobiltelefonerna kunde kommunicera med varandra medan vi inte gör det.

I telefonen skulle du kunna lagra uppgifter som:

Namn
Kön
Telefonnummer
E-postadress
Kommunikationsstatus
Sökes
Finnes
Profil

Namn, kön, telefonnummer och e-postadress är inte mycket att kommentera.

"Kommunikationsstatus" skulle kunna vara "lyckligt gift", "öppen för förslag", "desperat efter sällskap" eller något liknande.

"Sökes" kan innehålla allt möjligt, exempelvis "2:a inom tullarna", "röd cykel av märke Scott, stulen vid Östermalms Torgs tunnelbanestation 2003-11-05", "ressällskap för resa till Maldiverna över jul och nyår", "jobb som art director", "trevlig dam för sällskap till Karlsbergs officersbal", "bortsprungen svart-vit bondkatthona som lystrar till namnet Lucy" eller "hjälp att byta vinterdäck på Porsche 956".

"Finnes" är som sökes fast tvärt om: "7-rumsvilla i norrförort säljes", "röd cykel av märke Scott, billigt vid snabb affär", "två starka armar", "partysugen kalaspingla sugen på fest" och så vidare.

"Profil" är en kort eller lång personbeskrivning av ägaren till telefonen.

När telefonen kommer i närheten av andra telefoner, säg upp till tio meter med Bluetooth, skulle den hälsa på dem och utbyta uppgifter. Om några saker matchar skulle telefonen uppmärksamma dig på detta och berätta vilken typ av träff det är den har funnit. Du kan välja att chatta, ringa, skicka SMS eller e-post direkt till den andra telefonen.

Telefonerna skulle lagra uppgifter från andra telefoner under en period. Om din telefon kommer i närheten av en annan telefon, som söker något som någon du nyligen har träffat har, kommer telefonerna att utbyta uppgifter så att den andre får veta vem som har detta.

På vägen till jobbet passerar jag kanske ett par tusen personer varje dag. Om alla dessa hade sådana här telefoner skulle informationsutbytet bli enormt. Varje telefon skulle bli en egen liten informationscentral.

Idén är inte tagen helt ur luften. New Scientist har en artikel som handlar om en liknande idé. Artikeln heter Intelligent tags are breaking the ice och beskriver hur man har använt specialutrustade handdatorer för att utbyta information mellan besökare på en mässa. Handdatorerna använder RFID-etiketter.

 

November 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Oct   Dec


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.