ISSN 1651-6737

den 22 februari 2004

  Pappa, Taraneh och jag promenerade utmed vattnet, i solskenet, under flera timmar i går. Sedan åkte vi hem till dem och drack varm choklad.

Taraneh sa om Emmy att hon tyckte att hon är rolig när hon hamnar i grupper med människor, exempelvis vid familjesammankomster. Hon går fram till dem hon inte känner och lär känna dem. Jag kunde på rak arm inte komma på vad hon menade, men hon gav flera exempel: Marcelo, från Chile, Andrej, från Polen, och Shaffa, från Iran. Alla tre blev hon kompis med första gången hon träffade dem. Det stämmer nog att hon dras till människor hon inte har träffat tidigare.

Egentligen tyckte inte Taraneh att det var något konstigt med det. Utomlands är det vanligt att det är så. I Sverige är det vanligare att vi håller oss till gamla bekantskaper - det stämmer ganska bra in på mig - och det var det som gjorde att Taraneh tyckte att det var lite ovanligt.

 

  En fil med namnet Affarsplan.jpgVi hade affärsplanering på jobbet den här veckan. Affärsplanering går ut på att göra en plan för det kommande året eller åren.

På grund av omorganisationer ser vi annorlunda ut i år jämfört med de senaste åren. Det fick till följd att vårt syfte, vad vi ska göra för vilka och varför, behövde definieras om. Av gammal vana försökte vi beskriva syftet verbalt i några meningar. Det blev inte så lyckat. Det var svårt att se några tydliga avgränsningar. Det var lätt att uppfatta det som att vi skulle göra nästan allt.

Under en paus började jag och en kollega spåna fritt med hjälp av en mind map. Det centrala ska placeras i mitten av mindmappen. Ganska snabbt hittade vi ett ord som kan ses som ett fundament för vår verksamhet. Kring det blev det fyra grenar som i sin tur förgrenade sig ytterligare. På det här sättet åstadkom vi tydliga avgränsningar. Det som inte ryms inom ramen för vårt centrala begrepp, ingår inte.

När de andra kom tillbaka från kaffepausen beskrev vi tankarna bakom mindmappen och bad om synpunkter. Några ytterligare detaljer lades till. Sedan var vi klara med beskrivningen av vår verksamhet. Det hade tagit drygt tio minuter och vi var ganska nöjda allihop.

Bilden här bredvid är en beskrivning av hela affärsplaneringsdagen. Åtta timmars arbete sammanfattat på ett A3-papper. Originalet var lite kladdigare och innehöll dubbleringar som jag upptäckte och tog bort när jag skrev rent den. Med hjälp av mindmappen skulle jag lätt kunna beskriva vår affärsplanering detaljerat under flera timmar för någon som inte var med.

 

February 2004
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Jan   Mar


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.