ISSN 1651-6737

den 3 mars 2003

  Nu har jag testat Mats webbkopplingar en stund. Det fungerar ganska hyggligt.

Han har skrivit en kort beskrivning av vad webbkopplingar är här. Eventuella problem eller synpunkter kan rapporteras direkt till Mats.

 

  I senaste numret av DDR (Den digitala revolutionen) skriver Pär Ström om hur amerikansk lag har utvidgats till att i vissa fall gälla utomlands, tack vare internet.

I praktiken skulle det kunna inträffa att en svensk i Sverige skickar e-post till en annan svensk i Sverige. E-brevet kan innehålla något som är lagligt i Sverige, men olagligt i en stat i USA där data-paketen, som brevet består av, passerar. Då har amerikanska myndigheter enligt den nya lagen (den kallas "Patriot-lagen") rätt att ställa den avsändande svensken tills svars för lagbrottet i USA.

Det här är ett ytterlighetsfall, men förr eller senare kan det inträffa. USA anser sig till och med ha rätt att skicka agenter som "hämtar" personen till en rättegång i USA.

Lagen kom till som en följd av bombningarna av World Trade Center den 11:e september 2001, men kan få mer långtgående konsekvenser än vad många insåg när den kom.

The Register har skrivit om detta liksom Amerikanska CBS:

US assumes global cyber-police authority (The Register)
Polic ing The Net (CBS)

 

  Så här börjar första kapitlet av Power reading:

Hur bra läser du nu? De flesta svarar, när de får den frågan, ungefär: "Åh, jag läser väl ganska bra ..." eller "Tja, jag njuter av det jag läser ..." eller "Jag läser inte så fort, men det beror på att jag läser noga och inte missar någonting."

Det sista svaret har jag fått flera gånger när jag har ställt frågan. När jag frågar vidare och börjar tala om snabbläsning visar det sig nästan alltid att de förknippar snabbläsning med slarvläsning och att de tror att ju långsammare man läser, desto mer förstår man.

Så är det inte. Det finns dock ett undantag. Det är om man läser långsamt och läser om varje mening flera gånger för att verkligen förstå alltihop. Skillnaden är att då har man inte läst texten en gång utan flera. Varje genomläsning är en repetition och då ska läsförståelsen jämföras med flera genomläsningar med snabbläsning.

I själva verket förstår man mer om farten är lite högre. Ovanan är det stora hindret för att läsa snabbare.

 

March 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Feb   Apr


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.