ISSN 1651-6737

den 27 mars 2003

  Vrida ner och veva upp.

I dag åt jag lunch med en före detta kollega. Vi diskuterade bland annat språkförbistring och han berättade att uttryck som han och jag, och förmodligen äldre generationer, tycker är självklara, av yngre (i hans exempel en tioåring) uppfattas som obegripliga.

Han gav två exempel. Det ena var: "Kan du vrida/skruva ner volymen?" Det andra var: "Kan du veva upp [bil]fönstret?"

För tioåringen, som var van vid volymknappar i form av skjutreglage eller plus- och minusknappar, var "att vrida ner volymen" inte en vettig uppmaning. Ett fönster som öppnas med en vippströmbrytare kan man inte säga att man vevar ner, och elfönsterhissar var en självklarhet, för honom.

För mig och min kollega är elfönsterhissar fortfarande något vi uppfattar som tillval (även om de flesta bilar numera levereras med dem som standard). I vår barndom (för inte så många evigheter sedan) var volymkontroller ett runt vred och det sitter fortfarande i.

 

  Dyslexi - vänsterhänthet.

I Drawing on the right side of the brain diskuteras höger- och vänsterhänthet. När jag läste uppräkningen av kända vänsterhänta personer slog det mig att listan påminner om en annan lista som jag läste för någon vecka sedan. George Bush, Leonardo da Vinci, Michelangelo och Albert Einstein finns med både på listan med vänsterhänta kändisar och den med dyslektiker.

Det är kanske inte så konstigt eftersom vänsterhänthet anses hänga ihop med större användande av höger hjärnhalva, som i sin tur anses mindre bra på att hantera språk.

Albert Einstein och Leonardo da Vinci tros dessutom ha haft ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) eller Aspergers syndrom. Magic Johnson och Whoopie Goldberg är både dyslektiker och har ADHD. Steven Spielberg är dyslektiker och har ADD (Attention Deficit Disorder).

Det är spännande att det kan finnas ett samband mellan kreativitet och egenskaper som ofta brukar anses vara handikappande inom andra områden.

 

  Forskare vid Hewlett-Packards labb i Palo Alto har tagit fram en algoritm för att identifiera communities och deras nyckelpersoner.

"If the CIA or another intelligence agency has a lot of intercepted email from people suspected of being part of a criminal network, they could use the technique to figure out who the leaders of the network might be," says Joshua Tyler of Hewlett-Packard's labs in Palo Alto, California. At the very least, it would help them prioritise investigations, he says.

Artikeln är ganska intressant. Mer som en del i kunskapshantering inom till exempel företag, än för att hitta brottslingar, tycker jag.

Email traffic patterns can reveal ringleaders

 

March 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Feb   Apr


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.