ISSN 1651-6737

den 11 december 2002

  Det tycks inte finnas någon lösning på mitt problem med sorteringsordningen i Radio. Synd.

 

  I dagens Computer Sweden finns det en mycket läsvärd artikel om Alan Kay, som bland mycket annat utvecklade programspråken Smalltalk och Squeak. Smalltalk utvecklades ursprungligen för barn. Squeak är Smalltalk för barn. Båda går att hämta på nätet i fria versioner.

Alan Kay anser bland annat att dagens skolmatematik inte är riktig matematik och att den inte ens var det för 200 år sedan. Kopplingen mellan matematik och verkligheten saknas, om jag tolkar honom rätt.

Det är en av de saker som gjorde att jag tyckte att matematik var både svårt och, framför allt, tråkigt. Sida upp och sida ner med tabeller som man ska fylla i utan synbar nytta. Praktisk matematik hade varit mycket bättre för mig. Det är först de senaste åren som jag har börjat intressera mig för matematik. När jag hittar någon bra bok ska jag läsa den.

Squeak är nog värt en närmare titt. Sedan Nathalie frågade hur man gör datorspel har jag funderat över hur jag kan visa henne programmering på ett lämpligt sätt. Kanske kan Squeak vara en väg.

Om datorer i skolorna säger Alan Kay:

- Anta att det var musik som vi var bekymrade om. Till sist kommer kongressen på en lösning: År 2000 ska det finnas ett piano i varje klassrum. Tyvärr har vi inte råd att anställa musiker, så i stället skickar vi lärarna på kurs två veckor varje sommar. Det ska väl lösa problemet! Men vi vet att det inte skulle ge några nämnvärda resultat, för som alla musiker vet så bor musiken inte i pianot...

Intervjun med och artikeln om Alan Kay finns här (tyvärr bara för betalande prenumeranter):

För Alan Kay är det matematik som räknas

 

  För någon månad sedan skrev jag lite om MindArk och deras ambitiösa Project Entropia.

Man kan satsa riktiga pengar i spelet och det går att köpa saker i spelet för pengarna. Det går också att tjäna pengar för den som är skicklig. I marknadsföringen av spelet står det att man, om man är duktig, kan försörja sig på att spela Project Entropia. Precis som man kan sätta in pengar går det att ta ut dem.

Vem som helst som har en PC och en Internetuppkoppling någonstans i världen kan deltaga i spelet. Om jag sätter in pengar i spelet i Sverige borde jag kunna fortsätta spela när jag är på Kanarieöarna, i USA eller någon annanstans. Om jag väljer att ta ut pengarna har jag i praktiken flyttat dem från ett land till ett annat utan att gå via en bank.

Jag vet inte om det går att göra så i spelet, men om det gör det kan jag tänka mig att personer, och kanske även organisationer, som inte är intresserade av att spela datorspel, ändå kommer att intressera sig för spelet. Att fritt kunna flytta pengar utan att behöva svara på frågor om var pengarna har sitt ursprung kan säkert vara lockande.

Det finns många andra frågor som någon kommer att behöva besvara så småningom om inte MindArk redan har gjort det. Hur beskattar man vinster från spelet? Vem betalar arbetsgivaravgifter för arbete utfört i spelet? Behöver man ha F-skattsedel för att ta olika uppdrag? Ska man betala moms för saker man köper i spelet? Har MindArk byggt in så bra säkerhetssystem att de garanterat kan skydda alla pengar från intrång och manipulation utifrån?

 

December 2002
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Nov   Jan


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.