ISSN 1651-6737

den 12 december 2002

  Av en händelse såg jag att Sun Tzu: The art of war finns översatt till engelska och utlagd på nätet på http://www.sonshi.com/. Det är en bok jag har tänkt läsa så småningom och nu har jag ännu en anledning att göra det. Den finns i flera olika format. Bland annat vanlig HTML, text-format och en "auto-scroller-version", som de kallar det.

Sonshi har ett flertal andra verk om strategi utlagda också. Bland annat av Marcus Aurelius, Niccolo Machiavelli och Gaius Julius Caesar.

 

  Programspråket Squeak, som jag nämnde i förbigående i går, var en lustig bekantskap.

Jag hämtade och installerade det, vilket inte tog många minuter. Det första intrycket var att det är byggt för barn och det verkade nästan vara byggt av barn också med tanke på färg- och typsnittsval.

Efter en stunds uforskande började jag förstå hur det fungerar. Allting är objekt vars egenskaper går att ändra. Det finns verktyg för att till exempel rita bilder, ungefär som Paint i Windows, och så fort som bilden är ritad är den ett objekt som man kan tilldela olika egenskaper. Det är enkelt att göra bilden till ett rörligt objekt som avger ljud när det stöter i ett annat objekt på skärmen. Vill man styra bilden med en kontroll är det ganska lätt att göra en joystickliknande kontroll som styr den.

I stort sett är det bara musen man använder för all programmering. På några få ställen behöver man använda tangentbordet också.

Det är verkligen ett utvecklingsspråk som barn kan använda. Vore det inte för språket (engelska) skulle små barn kunna använda det. Jämfört med Visual Basic är det mycket enklare att använda samtidigt som det verkar vara kraftfullt. Det ska gå att dela projekt över nätet ganska enkelt och det finns inbyggd e-postläsare och en hel del annat som inte brukar vara en del av en utvecklingsmiljö.

Det som stör mig mest är att gränssnittet är så "yvigt". Det går att ändra på det så att det ser ut som man vill, men jag tror att det kan skrämma en del som inte tar sig tid att titta närmare. I övrigt verkar det mycket lovande, inte bara för utveckling av och åt barn. Det finns för de flesta plattformar.

 

December 2002
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Nov   Jan


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.