ISSN 1651-6737

den 9 mars 2003

  En bild som heter EmmyRitarPappa.jpgI december ritade Emmy av mig för första gången (såvitt jag vet). Det gjorde hon hos farmor.

Lite stolt blir jag allt även om jag inte är riktig säker på överensstämmelsen med originalet.

 

  Copyright NathalieDen här mindmappen ritade Nathalie någon dag efter att hon började läsa Mind maps for kids. Jag tycker att det syns tydligt att hon har förstått principen. (Klicka på bilden för en större version.) 

För några veckor sedan fick jag ett brev av en mycket hjälpsam läsare som erbjöd sig att hjälpa mig med min mindmapping. Han är bland annat lärare och har utbildat i mindmapping och personlig utveckling. Jag fått flera bra tips.

Ett är att rita mindmappen med exempelvis kulspetspenna och vänta med att lägga till färgerna till repetitionen eller renskrivningen. Det har varit till stor hjälp eftersom just färgläggningen gjorde det extra svårt att hinna med att anteckna ordentligt. Det är inte så enkelt att hålla reda på tjugo färgpennor samtidigt som man ska hinna anteckna rätt saker.

Ett annat bra tips var att rita på A3-papper och vika det dubbelt, slå hål i ena kortsidan och sätta det i en vanlig A4-pärm. På så sätt kan man veckla ut dem utan att behöva öppna pärmen.

 

  Nathalie och Joey packar väskor inför en resa. Nathalie läser på packlistan och Joey packar.

- Nathalie: Du ska packa ner T-shirtar.

- Joey: Var står det?

- Nathalie: Där. (pekar)

- Joey: Det gör det ju inte. Det står t s h i r t.

- Nathalie: Det stavas så. Det är engelska.

- Joey: Jag tänker inte ta med mig några engelska saker!

 

  Problemhantering.

Ikea och Clas Ohlson har båda en avdelning för byten, återköp och reklamationer i alla sina butiker. De har dock valt att placera dem på två olika sätt.

Clas Ohlson har sin disk för byten, återköp och reklamationer bredvid ingången till sina butiker. Det är lätt att hitta den eftersom det är det första man möts av vid ett besök i butiken. Jag antar att det är så de har tänkt också.

Ikea har sin motsvarighet vid utgången. Vet man om det är det lätt att hitta rätt. Annars kräver det att man tar sig igenom varuhuset via den vanliga ingången. Den placeringen misstänker jag att de har valt för att de som ska handla i varuhuset inte ska mötas av en kö med människor som ska byta eller reklamera saker, när de kliver in genom entrén.

Clas Ohlson, å ena sidan, verkar prioritera att hjälpa kunder med problem. Ikea, å andra sidan, verkar prioritera att övriga kunder ska se så lite av problemen som möjligt. Bägge strategierna har sina för- och nackdelar.

Jag hade anledning att besöka Ikeas avdelning för byten i dag och bemöttes snabbt och hjälpsamt.

 

March 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Feb   Apr


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.