ISSN 1651-6737

den 17 mars 2003

  Jag har börjat titta på RSS-läsare (aggregatorer).

En heter Feedreader. De samlar ihop XML-filerna från exempelvis webbloggar och visar dem. Ganska enkelt. Lite för enkelt. Det är bekvämt att kunna läsa dem från samma ställe och att kunna bevaka när de uppdateras. Tyvärr gör de (jag har sett) inte mycket för att hjälpa läsaren att läsa texten. Det finns inga möjligheter att styra utseendet av texten.

Jag vill kunna välja hur jag vill att de ska se ut. Typsnitt, storlek, färg, radavstånd, teckenavstånd, kolumnbredd, vänsterställt, centrerat eller jämn högermarginal, bakgrundsfärg, länkfärger, rubrikstorlek och så vidare. Utan detta läser jag mycket hellre direkt på vare sida även om det tar mer tid att bevaka uppdateringar.

Som bonusfinesser skulle jag också vilja kunna välja att få texten automatiskt rullande med valfri hastighet eller att läsa den ett ord i taget med teknik motsvarande Human Factors Flashreader.

Det får gärna vara en webbapplikation så att man slipper installera särskild programvara.

 

  På Fast Company, av alla ställen, finns det en intressant och bra artikel om överlevnad.

De har besökt U.S. Army Special Forces och intervjuat några av deras överlevnadsinstruktörer. Att äta mask, ormar, rötter och kött från viltolyckor låter inte så aptitretande och det är ändå ett bra läge eftersom det betyder att det finns mat.

I artikeln går de igenom sju regler för överlevnad:

1. Bara de mentalt starka överlever. Av två personer, varav den ena med överlevnadsutbildning men pessimistisk inställning och den andra utan överlevnadsutbildning men med en optimistisk inställning, är det den optimistiske som överlever.

2. Du kan anpassa dig till stress. Genom övning i verkliga situationer kan du lära dig att leva under extremt pressande förhållanden.

3. Prioritera rätt. Mat, vatten och skydd är dina viktigaste behov i en överlevnadssituation, om du inte är skadad, då behöver du vård också.

4. Överlevnad kräver övning. Allt vi behöver kan man få från eld: Lagad mat, sterilt vatten och värme. Därför är det viktigt att kunna göra upp eld under alla förhållanden.

5. Du kan överleva av det naturen erbjuder. Orm är den vanligaste överlevnadsrätten. Det finns ormar nästan överallt. De är ganska lätta att fånga, laga och innehåller protein.

6. Överlevnad kräver fantasi. Som förberedelse för överlevnad kan du sy ihop sina kläder med mässingstråd som kan användas för snaror, snöra kängorna med starkt fallskärmssnöre och sy in aluminiumfolie för signalering i kläderna.

7. Överlevnad är normen. Förmågan att överleva i vild ogästvänlig fiendeterräng ska vara oändlig. För ett par hundra år sedan var det helt naturligt att leva på det sätt en överlevnadsituation i dag kräver

Här finns artikeln:

Fight to survive

 

  Alltför ofta kommer jag på mig själv med att inte vara 100-procentigt mentalt närvarande i saker jag gör. Det är oftast när jag har bokat en lunch med någon vän eller sitter på en pub med kompisar. Jag deltar i samtalen men lägger inte ner någon möda på dem. Vid de tillfällena sitter jag och tänker på andra saker. Saker jag ska göra, problemlösningar och sådant. Tidigare hände det även när jag satt i möten.

Jag tror att det bottnar i att jag bokar in sakerna i kalendern, men inte har ställt in mig mentalt på att göra dem. Att det inte längre brukar hända på arbetsmöten kan hänga ihop med att jag försöker att ha en obokad halvtimme före möten. Då förbereder jag mig även mentalt.

Motsvarande borde jag förmodligen göra innan jag träffar vänner också. Är jag inte 100 procent närvarande skulle jag lika gärna kunna låta bli att vara där fysiskt.

 

March 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Feb   Apr


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.