ISSN 1651-6737

den 28 mars 2003

  För välgjort.

Svenska Dagbladet ringde och föreslog att jag skulle prova deras nya tidning under tre månader för 129 kronor, utan förpliktelser i övrigt. Jag läser Svenskan på nätet och det sa jag till damen som ringde. Det jag vill läsa får jag på deras webbplats och jag slipper tänka på pappersinsamlingen.

Varje tidigare prov av dagstidningar har lett till högar av gamla tidningar, men inte till att vi har läst dem. Jag tror inte ens att Cattis, som brukar vara den som tackar ja till erbjudandena, brukar läsa dem särskilt ofta.

Hur länge kommer de att tillhandahålla så mycket av tidningen på nätet att papperstidningen inte behövs?

 

  I Drawing on the right side of the brain finns en övning vars syfte är att låta läsaren känna hur det är när höger och vänster hjärnhalva hamnar i konflikt med varandra.

Det finns en ganska välkänd bild som, beroende på hur man tittar på den, kan föreställa antingen en vas eller två ansikten som är vända mot varandra. Den bilden ska man utgå ifrån i övningen. På ett papper ritar man (om man är högerhänt) det vänstra ansiktet (den vänstra halvan av vasen). För vänsterhänta är det den högra vashalvan (det högra ansiktet) som gäller. Därefter ska man föra en penna över profilen samtidigt som man uttalar de delar av ansiktet pennan passerar (panna, näsa, överläpp, underläpp, haka, hals). Gå sedan över till andra sidan och rita in den saknade av bilden med det andra ansiktet.

Här är det troligt att det blir svårt. Jag hade stora problem att inte vända bilden så att det blev två ansikten som tittar åt samma håll.

Vad som händer är att man först kopplar in den verbala delen av hjärnan, genom att uttala det man ritar. Sedan ska man övergå till att använda den visuella delen av hjärnan samtidigt och det är då det blir svårt.

Den här övningen finns på den webbplats som hör till boken: http://www.drawright.com/.

 

  På Irrational Software skriver Peter om "kreativt skrivande och programutveckling". Han skriver att det är viktigt att se till helheten när man lägger till delarna.

Jag kommer att tänka på mindmapping. I (bland annat Mind maps for kids beskriver Tony Buzan hur man med mind maps kan skriva uppsatser, presentationer, böcker och andra saker. Det ger en mycket god överblick när man kan se alltihop i en enda bild. Nu tänker jag att detta borde kunna vara lämpligt även för systemering och programmering. Jag har inte provat det själv däremot.

 

March 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Feb   Apr


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.