ISSN 1651-6737

den 21 januari 2003

  Kanske intuition.

Efter att ha läst Cracking the intuition code har jag funderat mycket över hur jag upplever intuition. Jag är övertygad om att jag får hjälp av intuition mer eller mindre ständigt, men jag vet inte hur det "känns". Det är det jag försöker komma underfund med.

I går när jag satt hemma vid datorn tänkte jag ta mobiltelefonen och lägga den i skjortfickan eftersom jag inte ville glömma den där när jag gick upp lite senare. Då fick jag en stark känsla som sa "nej". Jag lät telefonen ligga.

En stund senare gick jag till badrummet på nedervåningen för att tömma badkaret för hand med en hink (stopp i avloppet). Om jag hade haft telefonen i bröstfickan vid det tillfället är risken stor att den hade trillat ut och ner i badvattnet när jag böjde mig ner för att fylla hinken med vatten. Jag har tappat telefonen åtskilliga gånger tidigare på det sättet. Dock hittills aldrig i vatten utan på ett golv eller på marken och det tar den inte skada av.

Var det här intuition? Om det var det är intuition något jag upplever dagligen. Det var samma känsla som när jag hade svårt att somna för några veckor sedan. När den känslan kommer är det nästan som om hjärtat hoppar över ett slag. Inte på något obehagligt sätt. Mer som för att göra en markering. Samtidigt med detta "ser" jag ett eller flera ord. I går var det "nej".

Är detta intuition? Frågan kan inte besvaras nu. Jag behöver mer fakta.

 

  Wired skriver lite om Segway och de problem de kan komma att ställas inför. Framför allt verkar det som om en del städer inte kommer att tillåta användning av Segway HT på allmänna vägar.

Segway hits city roadblock

 

  I går kom en kollega förbi och erbjöd mig att låna The mind map book av Tony Buzan. Jag har varit på väg att beställa den flera gånger, men har varje gång beställt andra böcker i stället.

I morse läste jag den första tredjedelen. Även om den innehöll få nyheter var det uppfriskande läsning. Tony Buzan skriver på ett mycket entusiasmerande sätt.

Mindmapping har många tydliga fördelar över traditionella anteckningsmetoder.

 • Man sparar tid vid själva antecknandet eftersom bara 5 till 50 procent av alla ord i linjära anteckningar är relevanta.
 • Man sparar tid vid läsning av anteckningarna eftersom mindre än 10 procent av orden i linjära anteckningar är relevanta.
 • Nyckelord är lättare att hitta.
 • Samband mellan nyckelord blir tydligare.
 • Hjärnan minns lättare saker som är visuellt stimulerande än de som är monotona och tråkiga.
 • Mindmapping uppmuntrar till ändlösa tankeströmmar.
 • Mind maps liknar hjärnans sätt att organisera saker.

  A picture named MindmapPennor.jpgOm förra året var det år då jag lärde mig snabbläsning kanske 2003 kan bli det år då jag lär mig mindmapping. Jag köpte till och med en bunt färgade pennor i höstas då jag började läsa om mindmapping.

  Jag tror att dessa två tekniker har ungefär samma potential att revolutionera livet.

 •  

  January 2003
  Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
        1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31  
  Dec   Feb


  Läsning
  I läshögen
  Lästa böcker 2002
  Lästa böcker 2003
  Lästa böcker 2004
  Läsvärda böcker
  Texter

  Mer...
  Böcker och läsning
  Emmy
  Familj
  Handikapp
  - ADHD/ADD
  - Asperger
  - Dyslexi
  Idéer
  Kreativitet
  Kunskapshantering
  Lärdomar
  Marknadsföring
  Personlig utveckling
  Snabbläsning
  Strategi
  Studieteknik


  Click to see the XML version of this web page.