ISSN 1651-6737

den 9 januari 2003

  Cracking the intuition code innehöll sammantaget ganska mycket intressant. Det skulle dock ha gått att säga det med betydligt färre ord.

I andra delen av boken, kapitel 10 till 13, var en ganska stor del läsvärt, medan det i första delen var en mindre del. Kapitel 5 skulle jag hoppa över helt om jag läste om boken. Boken är i mångt och mycket en självbiografi och ibland kändes det som om Gail Ferguson var så noggrann med att få med allt att nyttan för bokens syfte blev underordnad. Visst kan det vara intressant att läsa alla episoder där intuition är inblandad, men jag var för otålig för att uppskatta det.

Till bokens fördel ska sägas att hon verkligen anstränger sig för att ta ner intuition till en nivå som så många som möjligt kan acceptera. Det finns delar där jag tycker att det närmar sig vad som i min värld är svårförklarligt. Det är kanske oundvikligt. Intuition är något som alla har och kan lära sig att utnyttja. Det som krävs är övning. När hon beskriver det framstår det som troligt att det stämmer. Hon har tagit fram en process för att identifiera intuitionen när den visar sig så att man ska kunna träna sig i att känna igen den. Hon beskriver också hur man kallar på intuitionen, för det är fullt möjligt.

Att anropa intuition är en femstegsprocess. I stora drag ser den ut som följer:

1. Identifiera den information du behöver. Exempelvis vilken riktning man ska välja vid ett vägval eller hur du ska ta dig ur din nuvarande situation för att starta en ny karriär.

2. Ställ frågan. Man börjar alltid med att ställa samma fråga oavsett vilka förutsättningarna är. "Vad vet jag om...". Exempelvis "vad vet jag om att svänga höger här" eller "vad vet jag om min framtid inom det här yrket".

3. Spåra svaret. Var vaksam på svaret som kommer.

4. Besluta vad du ska göra och var noga med att enbart använda fakta så som du får dem intuitivt.

5. Agera.

Processen kallar hon "rutinen" (The Routine). Planering och utformning av frågan är mycket viktigt för att få igång den föreskrivna processen på rätt sätt. Frågan måste börja med ordet "vad". Det är det enda frågeord som genererar intuition. Det inleder en öppen fråga om karaktären, sysselsättningen eller rollen hos en person, plats eller sak. Jämför med frågeorden vem, var, varför, hur, när och vilken som leder till helt olika svar på en fråga.

För att lära sig att märka när intuition "säger" saker föreslår Gail Ferguson att man ska skriva ner de gånger då man i efterskott tycker att man har haft en intuitiv upplevelse och beskriva den i så mycket detalj som möjligt. Det kan liknas vid hur vi lära oss de flesta andra saker, ett nytt språk till exempel. Vi hör orden om och om igen innan vi kan skilja ut dem ur meningar. Det krävs övning. Massor av övning.

Jag är glad att jag har läst boken. Den har satt igång många nya tankekedjor och jag kommer att försöka vara uppmärksam på hur intuition fungerar för mig. Boken är oerhört mycket djupare än vad jag har lyckats förmedla här. Bland annat definieras olika typer av intuition.

I måndags kväll när jag hade lagt mig och nästan höll på att somna blev jag plötsligt klarvaken samtidigt som förkortningen "SL" dök upp i huvudet. Mitt SL-kort hade gått ut och jag hade glömt att köpa ett nytt. Jag har vanligtvis inga kontanter på mig men nu var jag tvungen att ta en femtiolapp av Cattis för att klara mig till jobbet morgonen efter. Det var nog intuitionen som väckte mig då. Liknande saker har hänt många gånger tidigare och det är nog intuitionen som meddelar mig saker som jag bör känna till. Ibland har det varit lösningar på problem som jag har funderat över. Ofta kommer de just när jag ska sova eller precis har somnat.

 

  I New Scientist läste jag en intressant artikel om hur forskare vid University of California har lyckats bygga en skrivare som skriver ut elektroniska kretsar på papper.

De använder ledande och halvledande polymerer som de skriver i lager på lager så att de bildar kretsar. När de har fulländat tekniken räknar de med att kunna skriva ut lampor, radioapparater, fjärrkontroller och mobiltelefoner bland annat.

Tekniken kallar de "flexonics". Vi lär nog få höra mer om det framöver. Tänk att kunna konstruera elektroniska kretsar och skriva ut dem på papper när man är klar.

'Gadget printer' promises industrial revolution

 

  En reflektion jag gjorde när jag läste om In troduktion till NLP, var att det verkar vara en motsvarighet till Good to great fast med inriktning på människor i stället för företag. Vad som kännetecknar de mest framgångsrika människornas väg till framgång.

 

  I morse började jag läsa Introduktion till NLP av Joseph O'Connor och John Seymor.

Neuro-lingvistisk programmering är en teknik för att ta reda på vad man vill uppnå och göra vad som behövs för att uppnå det, kort sammanfattat.

När jag berättade att jag hade beställt boken var det en som sa:

Ok, bara du är medveten om att NLP (Neuro-Linguistic Programming) är en rörelse som många ser som en psykologisk sekt. Ha det i minnet när du läser.

Jag kan tänka mig att det går att bygga en sekt kring delar av innehållet eller att använda det för att påverka människor. Så är det med det mesta. Allt går att missbruka.

I inledningen av boken beskrivs inlärningens fyra stadier:

1. Omedveten inkompetens
2. Medveten inkompetens
3. Medveten kompetens
4. Omedveten kompetens

Först vet man inte vad man inte kan. Därefter blir man medveten om vad man inte kan. När man lär sig blir man medveten om vad man kan. Slutligen sitter det i ryggmärgen och används utan att det behöver ägnas någon särskild tanke. Då är det omedveten kompetens.

Jag drog på smilbanden när jag läste ett avsnitt där de citerar en passage ur Alice i underlandet som jag själv har använt, fast i ett helt annat sammanhang. Det belyser vikten av att ha ett mål innan man stakar ut vägen dit:

- "Vill du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag ska ta härifrån?"

- "Det beror på vart du vill komma" svarade katten.

- "Det spelar inte så stor roll...", sa Alice.

- "Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar", sa katten.

- "...så länge som jag kommer NÅGONSTANS", fortsatte Alice.

- "Åh, det kommer du att göra", sa katten, "bara du går tillräckligt långt".

Det är ett av mina favoritcitat. Det visar så tydligt hur avgörande det är med mål, strategier och fokus på dessa.

 

January 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Dec   Feb


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.