ISSN 1651-6737

den 25 februari 2003

  I dag kom Power Reading av Rick Ostrov. Den marknadsförs som den bästa, snabbaste, enklaste och mest effektiva kursen i snabbläsning som någonsin har utvecklats. Det sätter förväntningarna högt.

Jag köpte också Överlevnadshandboken (ISBN: 9137094858) av John Wiseman. Det är samme John Wiseman som skrev bland annat The SAS survival handbook och The SAS self-defense handbook och som under mängder av år tjänstgjorde vid brittiska Special Air Service (SAS) och var ansvarig för överlevnadsutbildningen där.

 

  Kreativitet på beställning.

En dag varje vecka förväntas jag ha skrivit en ny text inom ett ganska smalt område. Den ska vara inspirerande, positivt och trevligt skriven. Den ska granskas av en eller ett par andra personer innan den distribueras.

Jag har gjort det under ungefär ett år. Det finns naturligtvis hur många saker som helst att skriva egentligen. Det är det att det blir mycket svårare när det är ett måste. Hur oinspirerad jag än är ska texten skrivas.

Det är inte synd om mig. Jag har tagit på mig uppdraget frivilligt. Jag funderar dock på att avsäga mig det. Det ger mig ingenting att skriva texterna. I början var det en utmaning, men efter ungefär 50 gånger är det en ganska enformig rutin. Fick jag skriva om vad som föll mig in och när jag ville vore det en annan sak.

Kreativitet hör inte ihop med rutin och fasta snäva regler, tycker jag. Att skriva på Enkelriktat är kreativt för mig. Jag skriver bara när och om jag vill. Jag har inga krav på mig att prestera någonting särskilt. Jag kan skriva om vad som faller mig in och bara jag sätter ribban.

 

  En av de mest fantastiska sakerna med webbsidor i allmänhet och webbloggar i synnerhet, är associationer och länkar.

A skriver något som B läser och inspireras av. B skriver någonting nytt med anknytning till det A skrev och länkar till A:s text. C och D läser B:s text och skriver egna texter med beröringspunkter med B:s text och länkar till den, och så fortsätter det.

Tänk om det gick att följa associationerna baklänges via länkar.

Kanske skulle det gå att ordna det. Vi kan föreställa oss en webbtjänst som heter exempelvis "webbkopplingar.com". De har en tjänst som vem som helst kan registrera sig på. När man registrerar sig får man en användaridentitet. Till exempel ett nummer. Med hjälp av användaridentiteten och webbtjänsten kan registrerade användare skapa länkar från sin egen webbplats till andras, via webbkopplingar.com. En länk skulle kunna innehålla användaridentiteten och URL till den sida länken ska leda till. Exempelvis så här skulle den kunna se ut:

http://www.webbkopplingar.com/koppling?anvandarid=12345&;till_url=http://enkelriktat.monkeytoys.com/

När någon klickar på länken anropas tjänsten hos webbkopplingar.com som dels registrerar varifrån länken kommer, dels vilken användaridentitet som finns med i anropet och dels vart den som klickade på länken ska vidarebefordras. När detta har registrerats i databasen skickas besökaren till mottagarsidan (http://enkelriktat.monkeytoys.com/ i exemplet).

Om många använder tjänsten webbkopplingar.com blir det en stor databas med uppgifter om vem som länkar vart och hur mycket trafik som länkarna genererar. Denna information skulle kunna användas till massor av roliga saker.

En förutsättning för att tjänsten ska fungera är förstås att registrerade användare ska kunna göra sökningar i databasen. Man ska kunna söka bland egna länkar och se vilken trafik de har genererat. Man ska kunna söka efter en webbsida och se vilka som har länkat till den och vilka som i sin tur länkar till dessa sidor och så vidare. Det skulle ge en möjlighet att följa vilka associationer och "ringar på vattnet" en text ger på andra ställen. Man ska kunna söka efter statistik bland egna länkar och en mängd andra intressanta saker.

Jag är medveten om att det finns buggar i dessa tankar och att det är en hel del som behöver förbättras, men som en tanke att bygga vidare på tror jag att det kan fungera.

En svaghet i resonemanget är att det är först om och när någon klickar på en länk som den registreras hos webbkopplingar.com. En länk som ingen följer förblir därmed okänd och det tycker jag är otillfredsställande. Helst ska de registreras i vilket fall som helst och det går kanske att lösa.

En annan sak av betydelse, är att webbkopplingar.com (eller vad det skulle heta) måste vara en stabil tjänst så att länkarna alltid fungerar och vara uppbackad av en organisation som ser till att tjänsten kan fortleva (det vore tråkigt om den plötsligt upphörde och alla länkar slutade att fungera) under överskådlig tid.

Huvudidén är alltså att man ska registrera länkar mellan sidor i en stor databas och att alla som är registrerade användare i databasen ska kunna gräva i informationen. Hur det skulle utformas tekniskt finns det säkert oändliga lösningar för.

 

February 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  
Jan   Mar


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.