ISSN 1651-6737

den 27 februari 2003

  Under ett par dagar har jag försökt få reda på om det finns ett ord för "framtida historik".

Det närmsta jag har kommit ett svar är att någon föreslog att jag skulle använda "futurik". Jag tycker att det är ganska bra, men jag skulle gärna vilja veta om det redan finns ett ord för det.

En datamängd bestående av historiska värdepappersaffärer kan benämnas historik. Hur kan jag med ett ord benämna det som i framtiden blir historik? Jag har ställt frågan till Svenska språknämnden. De hade inte något svar. Kanske förstod de inte heller min fråga. Det är svårt att beskriva ord som inte verkar finnas.

För en stund sedan skickade jag en fråga till radioprogrammet Språket i P1.

På ett diskussionsforum där jag ställde frågan uppstod en ganska lång och filosofisk diskussion. Någon tyckte att man inte kan ha ett ord för något som inte finns. Det kan man väl. Annars skulle inte "framtid" finnas.

 

  Håkan på Nadazilch tycker att idén med "webbkopplingar.com" borde bygga på att tjänsten regelbundet söker igenom registrerade sidor och letar efter länkar som lagras i databasen.

Det tycker jag är en bra tanke även om den är lite krångligare att realisera. Däremot ligger det nära till hands att sökmaskiner (till exempel Google), som ändå indexerar alla sidor, utökar sina tjänster till att hålla reda på hur länkkedjorna går. Vad sökmaskinerna däremot inte skulle kunna hålla reda på, är vilka länkar som används när, en information som jag tycker är nog så intressant.

Erik på mymarkup.net föreslår att nätet självt ska hålla reda på hur associationerna går och påpekar att det på sätt och vis redan gör det i och med länkarna, men att det endast går åt ena hållet (fel håll tycker jag, om man bara får välja ett).

Mats på Klocklös i tiden har snabbt som blixten byggt en prototyp för det system jag beskrev från början. Jag har fått möjlighet att prova prototypen och kan säga att han verkar ha förstått precis hur jag menade att det skulle fungera.

För att sådana här saker ska bli riktigt bra krävs det många användare. Marknadsföring är med andra ord viktigt. Man skulle kunna lägga till möjligheten att inkludera en e-postadress i sina länkar. E-postadressen kan lämpligen gå till den som underhåller sidan till vilken länken leder. När länken följs första gången kan webbkopplingar.com skicka ett mail till e-postadressen och dels berätta att sida X har länkat till sida Y och dels bifoga en länk till webbkopplingar.com så att kännedom om tjänsten sprids.

En sak som jag tror är viktig för att tjänsten ska bli uppskattad, är att registrerade användare kan få se statistik över sina länkar. Vilka länkar används när?, och andra frågor av den typen. Det skulle kunna ge användbar information om vilken typ av länkar som fungerar bäst respektive sämst till exempel.

 

February 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  
Jan   Mar


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.