ISSN 1651-6737

den 27 augusti 2003

  Det har kommit en fortsättningtexten om myrsamhälleneye of the håk. Det är mycket underhållande läsning.

Storleken är inte allt

 

  Ännu ett intressant nummer av Pär Ströms Den Digitala Revolutionen har landat i inkorgen. Ämnet för detta nummer är "Echelon". Echelon är ett amerikanskt övervakningsnärverk.

Så här säger en avhoppad Echelon-medarbetare om Echelon:

Övervakningen hade en fantastisk precision. Vi kunde peka ut en enskild person eller organisation och övervaka all elektronisk kommunikation - real time - hela tiden. Det skedde utan att personen hade någon chans att upptäcka det, och den mesta informationen skickades snabbt vidare till en annan station med hjälp av de enorma digitala möjligheter vi hade. Det hela skedde utan domares beslut.

Resten finns att läsa i DDR, som är gratis.

Vi blir mer och mer övervakade. I slutet av artikeln uppmanar Pär Ström till användning av kryptering. En fråga jag ställer mig, är hur mycket den kryptering jag kan få tag på hjälper. Med en sådan sofistikeringsgrad som beskrivs i citatet ovan undrar jag om inte kryptering också är omhändertaget till stora delar. Kanske är det dags att starta kurirservice för att leverera meddelanden mellan människor? Vad är integritet värt?

 

  För några veckor sedan beskrev Tommi hur han hittade något han inte var säker på att han hade sett. Jag tycker att det var ett lysande exempel på hur ögonen och hjärnan registrerar och lagrar allt vi ser så att det är sökbart när det behövs.

I förrgår rensade jag på landet och hittade en gammal ask till en spinnrulle i ett uthus. Det låg lite metkrokar och diverse lina i asken men ingen rulle. Min bror sa att det hade varit roligare om rullen hade legat kvar eftersom rullar från ABU är lite speciella. Olika rullar hade olika egenskaper och var tillverkade i olika stora serier och så vidare.

När jag sen gick och la mig för att sova började jag fundera på den där asken som vi hade hittat. Ju mer jag funderade desto säkrare blev jag på att rullen måste finnas någonstans. Problemet var bara att vi hade rensat ut hela boningshuset tidigare, och förrådet var det vi tömde när vi hittade asken så det fanns egentligen ingenstans kvar där den kunde ligga. Jag började bli mer och mer trött och höll på att somna men kunde ändå inte släppa asken i mina tankar.

Så plötsligt när jag ligger där får jag en bild i huvudet. Jag ser rullen ligga på krypvinden ovanför det stora rummet i huset. Jag har aldrig varit där uppe utan bara öppnat luckan en gång förra året och kikat in så jag är väldigt osäker på om jag verkligen kan ha rätt. Det var nämligen ganska mycket bråte däruppe så det kan ha funnits vad som helst där. Jag blir så nyfiken att jag kliver upp ur min säng och tänker åka iväg till landet för att titta om min vision stämmer. Tur nog hejdar jag mig när jag kommer på att vi har tagit bort alla stegar från landet när vi rensade, så jag skulle ändå inte komma upp på vinden om jag åkte dit. Jag nöjer mig med att skriva en stor lapp där det står "Kolla vinden!" som jag lägger i min sko.

Dagen efter är jag ivrig att komma iväg och äter knappt någon frukost innan jag sätter mig i bilen och åker till landet. Jag lånar en stege av min granne, som för övrigt visar sig vara min egen stege som grannen har "lånat" utan att fråga, och klättrar upp till vinden. Jag öppnar luckan, och där ligger min rulle!

Det var en väldigt lustig känsla att se den ligga där, precis som i min vision. Senare på dagen skulle den nya ägaren tillträda fastigheten så om jag inte hade hittat rullen i mina tankar kvällen innan hade jag aldrig fått med mig den hem.

 

  Håkan Kjellerstrand har en fråga om huruvida man ser ett till hälften fyllt mätglas som halvfullt eller halvtomt i några olika situationer. Jag funderade lite och svarade så här:

Jag ser glaset som halvfullt i båda fallen. Ska man försöka se någon symbolik i det så kanske det är att jag är optimistiskt lagd, och det stämmer väl i och för sig, men jag vet inte om det har med det här att göra ändå.

Att säga halvtomt känns främmande för mig. Det naturliga är att glaset är tomt. Det är från det jag utgår. Allt annat är en jämförelse med det.

Att se glasets naturliga status som fullt känns fel. Lika fel som att se det som fullt av mjölk per default. Det kan vara fullt av vad som helst, eller tomt på vad som helst. "Glaset är halvtomt med vatten." Knappast.

Jag vet inte från början vad det kommer att vara fullt av. Eller om det kommer att vara fullt.

Är det någonting i det, har det blivit det, för det var inte det från början. Har någon fyllt det till hälften, är det halvfullt. Är det mjölk har någon valt att hälla i mjölk upp till hälften, men det var inte bestämt på förhand att det skulle vara mjölk, och inte att det skulle vara halvfullt heller.

 

  På eye of the håk läste jag en mycket intressant text om myrsamhällen (och en här). I ungefär 15 år lever drottningen, som håller stacken levande. När hon dör, dör även stacken.

Så är det nu. Vad händer om myrorna genom evolutionen ändrar sitt beteende? Om den åldrande drottningen lämnar "tronen" i arv till en prinsessa? Hur länge kommer myrstackar att leva då? Hur stora kommer de att bli? En ensam myra kan inte göra så mycket, men tillsammans åstadkommer de desto mer. De lyfter hem en död fågel, bit för bit, på några dagar. Vad skulle de kunna uträtta om myrstackarna blev tio gånger så gamla och ökade motsvarande i storlek?

Är det den vägen människor har tagit? Våra samhällen blir större och större samtidigt som vi lever allt längre. Vi tränger ut och flyttar allt som kommer i vår väg. Vår överlevnad och expansion får inte stoppas. På sin höjd fördröjs den. Höken skriver om detta också. Det är riktigt välskrivet och tankeväckande.

 

August 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Jul   Sep


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.