ISSN 1651-6737

den 10 oktober 2002

  Nu har jag beställt Emergence av Steven Johnson. Jag passade även på att beställa Interface Culture som han också har skrivit. Om den står det:

Drawing on his own expertise in the humanities and on the Web, Steven Johnson not only demonstrates how interfaces - those buttons, graphics, and words on the computer screen through which we control information - influence our daily lives, but also tracks their roots back to Victorian novels, early cinema, and even medieval urban planning. The result is a lush cultural and historical tableau in which today's interfaces take their rightful place in the lineage of artistic innovation. With a distinctively accessible style, Interface Culture brings new intellectual depth to the vital discussion of how technology has transformed society, and is sure to provoke wide debate in both literary and technological circles.

Det låter som om det kan vara läsvärt.

 

  För ett tag sedan blev jag tipsad om boken Emergence av Peter Lindberg som skriver på Tesugen.com. Jag har tänkt på boken nästan dagligen sedan dess.

I dag fick jag en länk till en intervju med Steven Johnson som är författare till boken. Det var mycket intressant läsning. Här är ett citat: 

"Emergence is what happens when the whole is smarter than the sum of its parts. It's what happens when you have a system of relatively simple-minded component parts -- often there are thousands or millions of them -- and they interact in relatively simple ways. And yet somehow out of all this interaction some higher level structure or intelligence appears, usually without any master planner calling the shots. These kinds of systems tend to evolve from the ground up." 

När jag läste det tyckte jag att jag kände igen det, kanske från Tesugen.com. Nu fick jag i alla fall plötsligt ett ha-begär efter boken. Artikeln är mycket intressant och läsvärd. Det finns flera saker i den som stack till i mig när jag läste dem. Saker som jag har tänkt på fast på andra sätt. "Blog tribes" till exempel. Jag skrev till och med en text för Enkelriktat om det men kastade bort den när jag kom på att det finns en motsats mellan enskilt webbloggande och "blog-kluster" som jag inte kom runt. Jag får fundera lite mer över om det kanske är en bra idé trots allt. Kanske har jag missat någonting.

Hur som helst ska jag beställa boken. Den ser ut att ha en layout som passar bra för snabbläsning.

 

  Bokhandeln Amazon är den webbplats som jag tycker allra bäst har utnyttjat möjligheterna för butiker på nätet. De håller reda på vad jag har gjort på deras nätplats, vad jag har köpt och vad jag verkar vara intresserad av. Denna information använder de till att skräddarsy erbjudanden och föreslå saker som kan vara av intresse för mig. Ofta är det saker som jag har nytta av. Ur ett kundperspektiv är det väldigt bra kundvård.

Baksidan, om man ska leta efter en, är att Amazon vet väldigt mycket om sina kunder, men bara Amazon vet hur de använder den informationen. I USA höjs röster som är rädda om den personliga integriteten. De vill att vi som kunder ska ha möjlighet att ta bort eller ändra information som vi tycker är felaktig eller kränkande. Amazon vill förstås inte gå med på det.

Själv är jag osäker på vad jag tycker. Jag vet inte vad av den information de kan ha om mig som skulle kunna vara kränkande. Det jag ser är att jag får bra service.

I Wired finns det en kort artikel om Amazon:

What Amazon Knows, Amazon Keeps

 

  Nu har jag börjat läsa The courage to create av Rollo May.

Det är för ovanlighetens skull en bok som jag egentligen inte vet vad den handlar om. Jag köpte den därför att jag blev nyfiken när jag läste vad andra tycker om den. Här är ett utdrag ur en recension på Amazon

This book, while being a psychology book, is not for psychologists. Its essentially for everyone else; for all those whom deem themselves creative but dont know how to create. The title 'Courage to Create' epitomizes the core understanding of what is true creativity. In a nutshell, author Rollo May explains that to have courage is to move forward "in spite of despair." 

Jag vet inte vad jag ska vänta mig men boken är tunn så snart vet jag nog.

 

  Jag har läst ut Make the most of your mind av Tony Buzan.

För den som har läst en del om minnestekniker, mindmapping, snabbläsning, logik, matematikknep med mera, tillför boken förmodligen inte så mycket. Den som däremot vill ha ett smakprov av allt detta kan ha utbyte av den. Det är intressanta saker som står i den. I slutet finns det en litteraturförteckning med förslag om fördjupningsläsning. Studenter är antagligen en bra målgrupp för boken.

 

  Nu fungerar kontantkortet från Halebop. Jag fick det här meddelandet från deras kundtjänst. 

Ser att du har porterat ditt nummer till oss på Halebop och jag beklagar att det ej har fungerat fullt ut. JAg har nu rättat till felet och ditt kort skall nu fingera utan några problem.
JAg har även aktiveat fast pris-SMS gratis under två veckor samt laddat ditt saldo med 80KR då vi förnärvarande har problem med att registrera kunde på portalen. Om du ej önskar nyttja tjänsten fast åris-SMS efter dessa två veckor så avbeställer du tjänsten via ditt konto på portalen eller genom att avsäga dig tjänsten genom att skriva till oss. Under morgondagen kommer du att få ett SMS som bekjräftar att fast pris-SMS är aktiverat och innan du får detta meddelande så betalar du den ordinarie taxan på 1,25KR för de SMS du sänder.

 

October 2002
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sep   Nov


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.